Ove godine izostaje izborni poticaj cijenama dionica

Autor: Tomislav Pili , 28. listopad 2018. u 22:01
Tržište je posljednji puta ovako oslabilo u mjesecu uoči izbora u listopadu 2008. godine/REUTERS

Za razliku od skoka burzi nakon predsjedničkih izbora 2016., okružje za rizičniju imovinu sada je nesigurnije.

Ako je suditi po očekivanjima analitičara, ove će godine izostati blagotvorni utjecaj izbora u SAD-u na tamošnje burze.

Predsjednik Donald Trump više je puta isticao kako je nastavljen rast dioničkih tržišta nakon što je u studenom 2016. šokantno osvojio predsjedničke izbore. Međutim, svega dva tjedna prije nego što bi birači trebali potvrditi hoće li njegova Republikanska stranka zadržati kontrolu nad Kongresom, Wall Street trese velika rasprodaja dionica.

Upitna reakcija birača 
Tijekom listopada indeks S&P 500 izgubio je gotovo osam posto vrijednosti i na dobrom je putu ostvarenja najvećeg mjesečnog pada u Trumpovu mandatu. Za sada se ne može sa sigurnošću reći hoće li birači uzeti u obzir ovu korekciju tržišta s obzirom da se republikanska kampanja za izbore 7. studenog temelji na tezi o Trumpovom mudrom vođenju ekonomske politike i posljedičnim rekordnim vrijednostima dionica.

 

8 posto

oslabio je indeks S&P 500 tijekom listopada

Prema anketi koju je proveo Reuters i Ipsos u tjednu do 16. listopada, 51 posto ispitanika odobrava Trumpovu ekonomsku politiku uz 45 posto onih koji općenito daju predsjedniku prolaznu ocjenu. Međutim, financijski analitičari ocjenjuju da se samo 12 dana do izbora dionice neće uspjeti značajno oporaviti zbog globalno nesigurnog okružja za rizičniju imovinu. "Tržište će vjerojatno biti u padu do početka studenog", ocjenjuje za Reuters Gaul Dudack, glavna analitičarka tvrtke Dudack Research Group.

Statistika pamti da je S&P 500 posljednji puta ovako oslabio u mjesecu koji je prethodio nacionalnim izborima još u listopadu 2008. kada je eskalirala financijska kriza. Tog je mjeseca S&P 500 potonuo 17 posto.

Te su godine demokrati zadržali većinu u Kongresu, a Barack Obama započeo je mandat u Bijeloj kući nakon što su u predsjedničkoj rezidenciji osam godina sjedili članovi Republikanske stranke. Ako se usporedi kretanje indeksa u prve dvije godine Obamina i Trumpova mandata, sadašnji predsjednik ima daleko pozitivniji utjecaj. Naime, do sredine Obamina mandata indeks je ojačao manje od četiri posto dok od izbora Trumpa do sada bilježi rast od gotovo 26 posto.

Odraz tenzija
Američko dioničko tržište trenutno je uzdrmano upozorenjima kompanija da carine – Trumpov "izum" u vođenju vanjskotrgovinske politike – negativno utječu na poslovanje.

"Trgovinske tenzije o kojima smo brinuli dobar dio godine konačno se odražavaju na tržištu", ocjenjuje Kirk Hartman, investicijski direktor u Wells Fargo Asset Managementu. Od 500 dionica koje čine S&P indeks, njih 179 je izgubilo više od 20 posto vrijednosti u odnosu na najvišu vrijednost u godinu dana. K tome, još 174 dionice izgubile su između 10 i 20 posto vrijednosti čime su službeno u korekciji.

Istovremeno američka središnja banka nastavlja s podizanjem kamatnih stopa kako bi suzbila inflaciju dok je nezaposlenost na najnižim razinama u 40 godina, a gospodarstvo i dalje uživa efekte Trumpovog poreznog rasterećenja.

"Investitori postaju vrlo nervozni. Odgovornost, po mom mišljenju, leži na Fedu koji je prebrzo i presnažno podigao kamatne stope i nastavlja govoriti da će ih podići još više", kaže Mark Grant, analitičar u B. Riley FBR-u. Robert Kaplan, predsjednik Feda iz Dallasa je sredinom prošlog tjedna kazao kako očekuje tri podizanja u idućoj godini, na raspon od 2,75 posto do tri posto. No, dio analitičara smatra da je trenutna rasprodaja pretjerana te da tržište ima argumente u fundamentima za daljnji rast.

Komentirajte prvi

New Report

Close