Ova burza ne želi više imati posla s tvrtkama uključenim u ‘prljave poslave’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2019. u 09:28
Foto: Reuters

Londonska burza mogla bi zabraniti trgovinu metalima povezanim s dječjim radom i korupcijom.

Londonska burza metala (LME) mogla bi 2022. zabraniti ili isključiti iz ponude brendove metala u čijoj se proizvodnji koristio dječji rad ili je povezana sa korupcijom.

Prijedlog predstavlja najveći potez LME-a, najvećeg svjetskog tržišta industrijskih metala, u smjeru čišćenja svjetskih opskrbnih lanaca. Također, predstavlja pomak u odnosu na tradicionalnu uloge burze koja trenutno traži od dobavljača tek poštivanje metalurških standarda.

"Globalni potrošači s pravom zahtijevaju mjere kako bi se osigurala odgovorna proizvodnja – i naša industrija mora slušati", istaknuo je u razgovoru s novinarima izvršni direktor LME-a Matt Chamberlain.

Prema novim pravilima, svi će brendovi metala kojima se trguje na londonskoj burzi do kraja iduće godine morati analizirati lance nabave na temelju smjernica koje je odredila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Na temelju te analize, burza će najkasnije 2022. izmijeniti popis brendova s povećanim rizikom. Zadnji korak bila bi njihova zabrana ako ne udovoljavaju standardima odgovorne proizvodnje.

U konzultacijskom dokumentu u listopadu prošle godine LME je objavio da želi zabraniti brendove kobalta kojima se trguje uz znatno nižu cijenu od one navedene u publikaciji Fastmarkets MB.

Ta je najava bila motivirana bojaznima da su neki proizvođači možda koristili dječji rad.

U utorak su iz LME-a poručili da u ubrzanom postupku zabrane ipak neće izdvajati brendove kobalta i kositra, uz obrazloženje da ne žele pretjerano kažnjavati male rudarske brendove u korist većih, poput Glencorea.

Kobalt je ključni sastojak baterija za električna vozila a vadi se uglavnom u malim operacijama, s minimalnom upotrebom mehanizacije, pretežno u Demokratskoj Republici Kongo, gdje opskrbni lanci nisu pod strogim nadzorom.

"Trebat će nam više vremena za poduzimanje mjera protiv brendova kobalta i kositra jer ćemo im dati više vremena da ispoštuju standarde", objašnjava Chamberlain.

Brendovi moraju objaviti sve informacije o svom nabavnom lancu do 2024. godine, poručuju iz LME-a.

Istražiteljica lanaca opskrbe u nevladinoj organizaciji Global Witness Sophia Pickles izrazila je zadovoljstvo najavom LME-a da se u budućnosti namjerava više fokusirati na izvješća o financijskom kriminalu i korupciji.

Tvrtke također treba poticati na objavu rizika po okoliš i klimu, naglasila je Pickles.

Nevladine organizacije, uključujući Global Witness, prošle su godine zatražile od LME-a da odustane od zabrane kobaltnih marki za koje smatraju da su dobivene nezakonitim radom ili korupcijom, predlažući im da umjesto toga surađuju s njima kako bi ishodili usklađivanje sa standardima.

Komentirajte prvi

New Report

Close