Oštar pad svjetskih burzi pod pritiskom biotehnološkog sektora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2014. u 10:27
Foto: Reuters

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer je ulagače zabrinula rasprodaja dionica biotehnoloških i tehnoloških kompanija na Wall Streetu, koje su donedavno bile najveće dobitnice na tržištima.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer je ulagače zabrinula rasprodaja dionica biotehnoloških i tehnoloških kompanija na Wall Streetu, koje su donedavno bile najveće dobitnice na tržištima.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 2,4 posto, na 16.026 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,6 posto, na 1.815 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 3.999 bodova. To je njihov najveći tjedni pad od lipnja 2012. godine.

Do polovice tjedna cijene su dionica bile u uzlaznoj putanji jer je objava dijelova zapisnika s posljednje sjednice Feda pokazala da čelnici središnje banke ne kane žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Još nedavno smatralo se da će Fed, nakon što ukine poticajne programe kupnje obveznica krajem ove godine, ključne kamatne stope početi povećavati u proljeće iduće godine. No, sada je prevladalo mišljenje da do povećanja kamata neće doći prije polovice iduće godine.

No, dobro raspoloženje naglo je prekinuto u četvrtak zbog oštrog pada cijena dionica biotehnoloških kompanija, koje su donedavno predvodile uspon tržišta.

Nakon snažnog rasta u prošloj godini, taj je sektor posljednjih tjedana izuzetno nestabilan. Otkako je krajem veljače dosegnuo rekordnu razinu, Nasdaq indeks biotehnološkog sektora strmoglavio se više od 21 posto.

Oštro su pale i cijene dionica nekoliko tehnoloških kompanija, kao što su Netflix i Facebook, koje su u posljednje vrijeme bile među najvećim dobitnicama na tržištu.

„Ovo je prilično dramatična rasprodaja, ali nije neočekivana. Biotehnološke i neke tehnološke dionice nedavno su bile glavni pokretači rasta indeksa. Valuacije nekih od tih kompanija izuzetno su visoke, a pitanje je hoće li se realizirati ili ne. Trenutačno, mislim da su te dionice ponešto precijenjene“, kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Charles Schwab.

Pad cijena posljedica je i opreza ulagača zbog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata, koja će idućih tjedana biti ključni pokretač tržišta u jednom ili drugom smjeru.

Od značajnijih kompanija, dosad je Alcoa, najveći svjetski proizvođač aluminija, izvijestila o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo, dok su rezultati banke JPMorgan podbacili.

S obzirom na loše vremenske prilike u proteklom tromjesečju i niz upozorenja kompanija o nejakom gospodarskom okruženju, analitičari su posljednjih tjedana smanjili procjene zarada.

U anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u prvom tromjesečju u prosjeku biti za otprilike 1 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je znatno manje od procjena na početku godine, kada su analitičari očekivali rast dobiti za 6,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE skliznuo je 2 posto, na 6.561 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 4 posto, na 9.315 bodova, a pariški CAC 2,7 posto, na 4.365 bodova.

Na Tokijskoj se burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna strmoglavio 7,3 posto, na 13.960 bodova, što je njegov najveći tjedni pad od ožujka 2011. godine, kada je Japan pogodio snažan potres i tsunami val.

Komentirajte prvi

New Report

Close