Oštar pad europskih burzi, slabi podaci iz Njemačke i Francuske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2014. u 13:28
Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica danas pale drugi dan zaredom, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo pokazatelji iz francuskog i njemačkog gospodarstva.

 Na europskim su burzama cijene dionica danas pale drugi dan zaredom, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo pokazatelji iz francuskog i njemačkog gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,00 sati u minusu 1,1 posto, na 1.378 bodova, nakon što je jučer pao 0,6 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 1,2 posto, na 6.689 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 1,5 posto, na 4.376 bodova, a frankfurtski DAX 0,9 posto, na 9.662 boda.

Oštar pad cijena dionica posljedica je slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja iz eurozone. Prema izvješću tvrtke Markit, PMI indeks i proizvodne i uslužne djelatnosti u Francuskoj u rujnu je dodatno pao s 49,5 na 49,1 bod.

To je najniža razina tog indeksa u posljednja tri mjeseca, dok kretanje tog indeksa ispod granice od 50 bodova ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Njemački privatni sektor ojačao je, pak, u rujnu već 17. mjesec zaredom, no proizvodni sektor po najnižoj stopi u godinu dana.

Ukupno je u eurozoni PMI indeks za privatni sektor skliznuo s 52,5 na 52,3 boda, najnižu razinu u ovoj godini i ispod očekivanja analitičara.

"Podaci ocrtavaju nastavak slabosti u gospodarstvu eurozone. To su zabrinjavajući znakovi da bi rast u četvrtom tromjesečju mogao dodatno oslabiti. Priljev novih narudžbi u proizvodnom sektoru slabi – prvi puta u 15 mjeseci zabilježio je pad", kaže glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Među najvećim je gubitnicama danas dionica Raiffeisen Bank International, s padom cijene za 10 posto, nakon što je ta austrijska banka upozorila da bi, zbog problema u Ukrajini i Mađarskoj, u 2014. mogla zabilježiti prvi godišnji gubitak u svojoj povijesti.

Pod snažnim je pritiskom i farmaceutski sektor, pa je STOXX Europe 600 tog sektora skliznuo 1,4 posto.

Najveće su gubitnice dionice britanskih kompanija AstraZenece i Shirea, s padom cijene za više od 5 posto, što je posljedica novih mjera američke vlade usmjerenih na sprječavanje tzv. inverzije, odnosno trenda među američkim kompanijama koje kupuju tvrtke u drugim zemljama i tamo preseljavaju svoja sjedišta kako bi smanjile porezne troškove.

To bi moglo dovesti u pitanje već postignut dogovor američke kompanije AbbVie o preuzimanju Shirea za 55 milijardi dolara, a moglo bi odbiti i Pfizer od novog pokušaja preuzimanja AstraZenece.

Loše na tržišta djeluje i to što su američki terminski indeksi u minusu, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu.

Nakon što je jučer S&P 500 indeks potonuo 0,8 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak u mjesec i pol dana, terminski S&P bio je oko 13,00 sati u minusu oko 0,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close