Opreznije trgovanje nakon četiri tjedan rasta Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2014. u 09:46
Foto: Thinkstock

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna za 0,26 posto, na 1.927 bodova, a Crobex10 za 0,81 posto, na 1.101 bod.

Na početku tjedna na Zagrebačkoj se burzi očekuje opreznije trgovanje, nakon što su Crobexi ostvarili dobitke četiri tjedna zaredom, jer zasad nema važnijih domaćih vijesti koje bi mogle dodatno podržati tržište.

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna za 0,26 posto, na 1.927 bodova, a Crobex10 za 0,81 posto, na 1.101 bod.

Redovni promet dosegnuo je 101 milijun kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego tjedan dana ranije. No, u blok transakcijama ostvareno je još 27,7 milijuna kuna prometa, a najviše, 12,7 milijuna, povlaštenom dionicom Adrisa.

„Iako je protekli tjedan na domaćem tržištu započeo usporeno, kraj tjedna indeksi su završili u pozitivnom području, ostvarivši četvrti tjedan uzastopnog rasta. Likvidnost je i dalje dobra, u prosjeku se dnevno kretala oko 27 milijuna kuna dnevno, što je najviša razina od lipnja prošle godine“, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Uz redovno trgovanje i blok transakcije, znatnoj likvidnosti pridonijelo je i OTC trgovanje dionicom Leda, kojom je ostvareno 15,2 milijuna kuna prometa.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, gotovo 22 milijuna kuna, te još 8,6 milijuna u blok transakciji. Cijena joj je pritom porasla 1,65 posto, na 165,55 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Valamar Riviere, kojom je ostvareno 7,15 milijuna kuna, uz skok njezine cijene za 2,29 posto, na 22,35 kuna.

Sa čak 25 različitih dionica protekloga je tjedna ostvaren milijunski promet.

Najveće dobitke među njima ostvarile su dionice Ingre, sa cjenovnim skokom od 17,11 posto, Petrokemije za 16 posto, te Hotela Maestral, za 12,3 posto.

Nešto veći pad, pak među likvidnijim izdanjima zabilježila je dionica Turisthotela, sa cjenovnim padom od 5,8 posto, potom Jadroplova, 5,4 posto te Liburnija Rivijera Hotela 5,1 posto.

„Na domaćem tržištu danas očekujem opreznije trgovanje, uobičajeno za početak tjedna. A kako je likvidnost krajem tjedna oslabila na 13 milijuna, ostaje za vidjeti je li to bila iznimka“, kaže Špoljar.

A na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ulagače uznemirila vijest o pojavi ebole u SAD-u, a tržišta su bila i pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja.

Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 0,6 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali 0,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE skliznuo je 1,8 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,1, a pariški CAC 2,6 posto.

„Protekli tjedan na inozemnim burzama obilježile su prodaje dionica. Unatoč pozitivnim kretanjima u petak, loša izvedba od početka tjedna rezultirala je oštrijim padom najvažnijih indeksa“, navodi Špoljar.

Kako dodaje, investitore su zabrinule ekonomske slabosti u eurozoni, prije svega smanjena prognoza rasta Italije, pad njemačke industrijske proizvodnje te proizvođačkih cijena u eurozoni.

Na američkom tržištu, pak, investitore je većinu tjedna brinu da bi Fed mogao podignuti kamatne stope i ranije nego što se očekivalo, navodi Špoljar, te ističe da su tek krajem tjedna investitore ohrabrili najnoviji podaci s američkog tržišta rada, odnosno pad stope nezaposlenosti na 5,9 posto.

„U fokusu investitora i dalje će biti makroekonomske objave. Danas očekujemo tvorničke narudžbe u Njemačkoj, a sutra industrijsku proizvodnju u Njemačkoj i Britaniji za kolovoz. Ulazimo i u sezonu objave financijskih rezultata kompanija za treće tromjesečje, pa će investitori pratiti i poslovne objave“, zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close