Oprez na Wall Streetu, u fokusu poslovni rezultati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Premda su na Wall Streetu cijene dionica pale četiri tjedna zaredom, ulagači nisu sigurni da je tržište dotaknulo dno.

Premda su na Wall Streetu cijene dionica pale četiri tjedna zaredom, ulagači nisu sigurni da je tržište dotaknulo dno, pa se i ovog tjedna očekuje nesigurno trgovanje, a u fokusu će biti poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna skliznuo 1 posto, na 16.380 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.886 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,4 posto, na 4.258 bodova.

Do polovice prošloga tjedna na svjetskim je burzama vladala panika, zbog strahovanja ulagača od širenja virusa ebole, slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, pada cijena nafte i nesigurnosti po pitanju daljnjih poteza američkog Feda.

Zbog toga je S&P 500 indeks u srijedu zaronio na najnižu razinu od svibnja, a u jednom se trenutku našao i u minusu u odnosu na početak godine.

Ipak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija i američki makroekonomski podaci podržali su tržište krajem tjedna, pa su cijene dionica nadoknadile dio gubitaka.

Pitanje je, međutim, je li tržište dotaknulo dno, pa se i ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje, a u fokusu ulagača bit će kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Nakon prvih 10-ak dana sezone objave kvartalnih izvješća, analitičari su malo povećali procjene zarada. Tako u anketi Reutersa procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile 6,9 posto veću dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast zarada za 6,5 posto. Prihodi bi, pak, trebali porasti 3,8 posto.

Ulagači se nadaju da bi tržište mogli podržati i programi otkupa dionica od strane kompanija. U prvih devet mjeseci ove godine kompanije su tim programima otkupile dionice vrijedne 250 milijardi dolara, a dosad u listopadu svega 1,7 milijardi.

S obzirom na pad cijena dionica četiri tjedna zaredom, analitičari smatraju da je dobro vrijeme za otkup dionica.

"Ako doista vjerujete da su izgledi vaše kompanije dobri i ako želite podržati vrijednost dioničara vaše kompanije, dobro je vrijeme za otkup dionica", kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Ovoga će tjedna poslovne rezultate objaviti 128 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, uključujući šest iz sastava Dow Jones indeksa.

"Ovaj će tjedan biti bogat financijskim izvješćima, pa bi nakon objave poslovnih rezultata kompanije mogle otkupljivati svoje dionice na tržištu. Posljednjih godina to su činile prilično agresivno", kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Komentirajte prvi

New Report

Close