Oprez na Wall Streetu nakon rekordnih dosega S&P i Dow Jonesa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2014. u 09:04
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su prošloga tjedna S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima i poslovnim rezultatima kompanija, dok se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje.

Dow Jones skočio je prošloga tjedna 3,5 posto, na 17.390 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,7 posto, na 2.018 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 4.630 bodova.

U posljednja dva tjedna zabilježen je veliki preokret na tržištu. Polovicom listopada S&P 500 indeksu prijetio je pad u područje korekcije, 10 posto ispod prethodne najviše razine, no u posljednja dva tjedna taj je indeks skočio više od 8 posto, pa je sada u plusu 9,2 posto u odnosu na početak godine.

To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima i poslovnim rezultatima kompanija, a podršku tržištu pružila je u petak i neočekivana odluka Bank of Japan (BOJ) o daljnjem labavljenju monetarne politike kako bi spriječila novu deflaciju u Japanu.

Odluka BoJ-a pokazuje da su japanske monetarne vlasti spremne učiniti sve što je u njihovoj moći da potaknu potrošnju, inflaciju i rast gospodarstva. Ulagači se nadaju da će to, ako zatreba, učiniti i Europska središnja banka (ECB).

U četvrtak zasjedaju čelnici ECB-a, no analitičari ne očekuju nove poteze monetarnih vlasti jer se čekaju rezultati njihovih posljednjih poteza – kupnje imovine, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva.

A u kakvoj je formi gospodarstvo eurozone, pokazat će nove procjene kretanje bruto domaćeg proizvoda koje će Europska komisija objaviti polovicom tjedna.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u listopadu otvoreno 233.000 novih radnih mjesta. Taj bi podatak potvrdio da je nedavni zaključak Feda o jačanju tržišta rada ispravan.

Prošloga je tjedna američka središnja banka ukinula programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, poznate kao 'kvantitativno popuštanje tri', koji su uvedeni još 2008. na vrhuncu financijske krize.

Do ove godine Fed je mjesečno kupovao obveznice u vrijednosti od oko 85 milijardi dolara, a tiskanjem svježeg novca održavao je kamate niskima, što je podržavalo rast kreditiranja, kao i cijene dionica. Stoga je ukidanjem tih programa tržište izgubilo dio podrške. No, podršku mu i dalje pružaju rekordno niske kamate Feda od oko nula posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close