Oprez na azijskim burzama i valutnim tržištima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. ožujak 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Na azijskim se burzama jutros trguje vrlo oprezno jer ulagači ne žele riskirati dok ne vide kako će se razvijati situacija u Ukrajini nakon što su se građani Krima na referendumu izjasnili za pripojenje Rusiji.

Na azijskim se burzama jutros trguje vrlo oprezno jer ulagači ne žele riskirati dok ne vide kako će se razvijati situacija u Ukrajini nakon što su se građani Krima na referendumu izjasnili za pripojenje Rusiji.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji pale oko 0,2 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju porasli su, pak, između 0,2 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio nepromijenjen u odnosu na petak. Prošloga je tjedna taj indeks potonuo 2,9 posto, zaronivši na najnižu razinu od polovice veljače.

Europski terminski indeksi najavljuju blagi pad cijena dionica u Londonu i Frankfurtu na početku današnjeg trgovanja jer se očekuje nesigurnost ulagača nakon jučerašnjeg referenduma na kojemu se više od 90 posto birača izjasnilo za pripojenje Krima Rusiji.

„Ovakav ishod referenduma bio je očekivan, pa to ne bi samo po sebi moglo utjecati na tržište. No, čeka se kakve će iduće poteze povući Zapad i Rusija“, kaže Tohru Sasaki, direktor u banci JPMorgan Chase.

Zapadne zemlje poručile su da ne priznaju rezultate referenduma, stoga se najveća kriza između tih zemalja i Rusije od Hladnog rata nastavlja, a SAD i Europska unija prijete Moskvi sankcijama.

„Vidjet ćemo kakve će sankcije uvesti Zapad. Jasno je da će mnogi Rusi povući svoje investicije u dolarima i skloniti kapital u sigurnija utočišta“, kaže Sasaki.

Prošlotjedni rekordni pad stranih investicija u američke državne obveznice već je potaknuo špekulacije da Rusija smanjuje svoje rezerve u dolarima uoči mogućeg uvođenja sankcija.

Rast napetosti između Zapada i Rusije potiče strahovanja od poremećaja u globalnom gospodarstvu. Tim više što svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo naštetiti zemljama u razvoju, ali i razvijenima zemljama koje izvoze sirovine u Kinu.

Zbog svega toga, i na valutnim tržištima jutros vlada oprez. Tečaj eura stabilno se kreće u uskom rasponu oko 1,3910 dolara, koliko je iznosio i u petak.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je porasla sa 141 jena, koliko je iznosila u petak, na 141,20 jena.

I dolar je blago ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj dosegnuo 101,60 jena, dok je u petak iznosio 101,35 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close