Opada otkup dionica tvrtki iz S&P 500

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2014. u 22:00
Sve više razine indeksa zabrinjavaju financijske direktore/REUTERS

U drugom tromjesečju otkup pao za 24,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje.

Iako je američki burzovni indeks S&P 500 prošloga tjedna postavio novu rekordnu vrijednost, otkup dionica kompanija iz njegova sastava primjetno opada.

Prema podacima Bloomberga, kompanije su u drugom tromjesečju otkupile dionica u vrijednosti 120 milijardi dolara dok je u prvom tromjesečju taj iznos dosegao 159 milijardi dolara. Vrijedi naglasiti da je prvo tromjesečje po iznosu otkupljenih dionica bilo drugo rekordno tromjesečje do sada. Zanimljivo, rekordnu vrijednost otkupljenih dionica američke su kompanije postavile mjesec dana prije nego što je 2007. S&P 500 dotaknuo tadašnju rekordnu vrijednost. Nakon toga je počeo slabiti kako se financijska kriza intenzivirala.

Američki analitičari smatraju kako postavljanje rekordnih vrijednosti indeksa izravno utječe na motive kompanija da otkupljuju dionice. Prema riječima Nicholasa Colasa, glavnog analitičara ConvergExa, kompanijski se trezori pribojavaju visokih cijena dionica i ne žele ih otkupiti na razini koja bi se kasnije mogla pokazati kao opet teško dostižan vrh. "Financijski direktori kompanija ne osjećaju se najugodnije ako stvaraju nove cjenovne vrhunce dionica svojih kompanija", kaže Colas koji očekuje da će se iznos otkupljenih dionica smanjivati i u narednom razdoblju. S druge pak strane, Marc Zenner iz JP Morgana smatra da mnogi faktori podržavaju otkup dionica, a među njima je izdvojio općenito dobro stanje bilanci te dioničarski aktivizam koji pledira za više povrate. 

Komentirajte prvi

New Report

Close