Ohrabrujući podaci iz Kine podigli europska tržišta dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 15:14
Epa

Europska tržišta dionica ojačala su u srijedu, poduprta rudarskim sektorom, nakon što su najnoviji podaci iz vodećeg potrošača metala u svijetu Kine potaknuli očekivanja o poboljšanju potražnje.

Europska tržišta dionica ojačala su u srijedu, poduprta rudarskim sektorom, nakon što su najnoviji podaci iz vodećeg potrošača metala u svijetu Kine potaknuli očekivanja o poboljšanju potražnje.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,75 posto, na 6.360 bodova, frankfurtski DAX bio je na dobitku 1,1 posto i iznosio je 7.723 boda a pariški CAC bio je u plusu 1,3 posto i dosegnuo je 3.717 bodova.

Cikličke su dionice predvodile dobitnike, posebno one u rudarskom sektoru koji su potaknuli najnoviji kineski trgovinski podaci, sugerirajući snažniji oporavak domaće potražnje. Dodatno su ih poduprli solidni podaci Vedanta Resourcesa o proizvodnji. Dionica te kompanije ojačala je tako pet posto.

Rudarski je sektor i jučer bio među vodećim dobitnicima, nakon što je američka aluminijska grupa Alcoa izvijestila o neočekivano solidnoj dobiti a kineski podaci o inflaciji potpirili očekivanja da će središnja banka produljiti poticajne mjere za gospodarstvo.

"Pokaže li se da je ovo početak uzleta u toj skupini (cikličkih) dionica, temeljni ton na tržištu bit će puno zdraviji. To bi poduprlo moje uvjerenje da tržište može i dodatno rasti", zaključuje Philippe Gijsels iz BNP paribas Fortis Global Marketsa.

Kineski su podaci donekle rastjerali oblake koji su se nadvili nad europska tržišta dionica u proteklom tjednu nakon što su se tri odvojena američka izvješća pokazala slabijima no što se očekivalo, potaknuvši zabrinutost za oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na dobitku je danas bio i europski sektor zračnog prijevoza, koji se oporavio od prošlotjednih rasprodaja nakon što je ublažena zabrinutost povezana s pojavom novog virusa ptičje gripe u Kini.

Tako je Air France-KLM, čija je dionica od zatvaranja tržišta u četvrtak do najniže razine zabilježene u ponedjeljak izgubila na vrijednosti čak 12 posto, ojačao danas 6,4 posto. IAG je u istom razdoblju oslabio 7,8 posto da bi danas porastao 3,5 posto. EasyJet bio je na dobitku 4,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,7 posto, na 13.288 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close