Od predstavljanja iPhonea 8 Apple pao gotovo 10 posto

Autor: Tomislav Pili , 27. rujan 2017. u 08:03
Foto: Reuters

Dionica Applea trenutno se trži pod 13,8 očekivanih godišnjih zarada što je najniže od veljače.

Dionice američkih tehnoloških kompanija primjetno gube na vrijednosti posljednjih dana, a na pragu gubitka većeg od 10 posto našla se i dionica Applea. Dionica tehnološkog diva u odnosu na rekordnu razinu postignutu 1. rujna srušila se devet posto na 150,55 dolara.

Potvrda špekulacija
Tako joj za ulazak u područje korekcije koje se definira kao pad od najmanje 10 posto nedostaje još vrlo malo. Pojeftinjenje dionice izazvala je zabrinutost da novi iPhone 8 neće privući osobit broj kupaca. Podsjetimo, taj mobitel glavni je generator Appleovih prihoda. Špekulacije su dobile svojevrsnu potvrdu u medijskim napisima objavljenima u ponedjeljak da je Apple poručio dobavljačima da uspore pošiljke za najskuplji iPhone X.

 

23 posto

skočio je ove godine tehnološki S&P 500 indeks

Po cijeni od 999 dolara taj model početkom studenog kreće u prodaju u SAD-u, a Apple je navodno dobio samo 40 posto komponenata koje se isprva naručene za proizvodnju. Kompanija je odbila komentirati ove navode. Iako ulazak u korekciju na prvu loše zvuči, može značiti i da je dionica znatno povoljnija. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da se Apple trenutno trži po 13,8 očekivanih godišnjih zarada, najniže od veljače.   

Pod pritiskom i ostali 
Iako je otvaranje trgovanja u utorak sugeriralo blagi oporavak tehnološkog sektora, Apple nije jedina dionica pod pritiskom. Facebook je primjerice u ponedjeljak pao gotovo pet posto i izgubio 20 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Od 68 dionica u sastavu S&P 500 tehnološkog indeksa, njih četvrtina je izgubila više od 10 posto vrijednosti. "Ovdje definitivno ima panike", kaže za Reuters trgovac Wedbusha Joel Kulina. Tijekom ove godine tehnološki S&P 500 skočio je 23 posto, a trenutno se trguje po 18,4 godišnjih zarada, blizu najviših razina od krize 2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close