‘Od početka godine imali smo vrlo lijep uzlet, treba biti oprezan, bilo bi normalno da tržište predahne’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. siječanj 2013. u 13:30
Foto: EPA/JUSTIN LANE

Američki terminski indeksi danas ne bilježe znatnije promjene, jer su ulagači na Wall Streetu suzdržani, nakon što je S&P 500 indeks u petak dosegnuo najvišu razinu u pet godina.

 Američki terminski indeksi danas ne bilježe znatnije promjene, jer su ulagači na Wall Streetu suzdržani, nakon što je S&P 500 indeks u petak dosegnuo najvišu razinu u pet godina.

Terminski Dow Jones i Nasdaq indeksi bili su oko podneva gotovo nepromijenjeni, dok je S&P 500 bio u plusu 0,1 posto.

“Od početka godine imali smo vrlo lijep uzlet i stoga moramo biti na oprezu. Bilo bi normalno da tržište predahne”, ističe Virginie Maisonneuve, analitičarka u fondu Schroeder Investment Management.

U fokusu su ulagača kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka. Ovoga tjedna očekuje se objava rezultata niza važnih američkih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, među kojima, Goldman Sachsa, JPMorgan Chasea, Bank of America, General Electrica…

Od 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P indeksu, dosad je rezultate objavilo njih 27. Pritom ih je 81 posto svojim zaradama premašilo procjene analitičara, a 67 posto je izvijestilo o povećanju dobiti.

Od važnijih zbivanja, danas se očekuje govor predsjednika američke središnje banke (Fed) Bena Bernankea u Ann Arboru.

Jutros je, pak, predsjednik podružnice Feda u Chicagu Charles Evans izjavio da bi američko gospodarstvo ove godine moglo porasti 2,5, a iduće 3,5 posto, dok bi stopa nezaposlenosti u ovoj godini u prosjeku mogla iznositi 7,4 posto, a u 2014. pasti na 7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle. Oko podneva su londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili u plusu između 0,1 i 0,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close