Od -20 posto u Crnoj Gori do +16% u Srbiji

Autor: Karlo Vajdić , 26. lipanj 2011. u 22:00

Regionalne burze prije su se kretale uglavnom usporedno što više nije slučaj

Kretanja dioničkih indeksa burzi u regiji od početka ove godine otkrivaju dosad neuobičajen izostanak korelacije. Raspon njihovih prinosa se tako kreće od -19,8 posto, koliko je od početka 2011. potonuo indeks burze u Podgorici, do +16 posto koliko je porastao indeks Beogradske burze.

Konkretno, ulagači koji su se početkom godine odlučili za Crnu Goru vrlo su loše prošli u odnosu na one koji su odlučili svoj novac plasirati na burzu u Beogradu.No, ono što je godinama karakteriziralo burze iz država bivše Jugoslavije ove godine izostaje. Burzovni su se indeksi, naime, kretali uglavnom usporedno. Regija je ‘zajednički’ padala ili rasla i odstupanja od nekog trenda uglavnom su bile iznimke koje su potvrđivale pravilo. No, financijska i nakon nje globalna gospodarska kriza očito su ostavili ozbiljnog traga i na regionalnom tržištu kapitala.Pregled kretanja burzovnih indeksa od početka godine do kraja prošlog tjedna tako otkriva da su na dvije burze – u spomenutoj Podgorici te u Ljubljani – dionice zabilježile solidan pad. U Podgorici gotovo 20 posto, u Ljubljani je to bilo nešto umjerenijih 11,3 posto.S druge strane, dva su tržišta donijela sasvim solidnu dobit. U Beogradu su dionice u prosjeku porasle 16 posto, a u Skopju tek nešto skromnijih 13,8 posto.

Ostatak regionalnih burzi donio je ulagačima dobre vijesti, ali ne i oduševljenje. Zagrebačka burza, koju se često imenuje najvažnijom regionalnom burzom, je među burzama s pozitivnim rezultatom donijela najskromniji prinos, od 6,2 posto. Ulažući u Sarajevu dioničari su mogli zaraditi 8,2 posto, a u Banjoj Luci 9,6 posto. Neujednačeno kretanje dioničkih indeksa burzi regije otkriva da lokalni ulagači, koji su se vrlo rijetko ograničavali na tek jednu burzu, ne mogu naći čvrsto uporište i procjenu budućeg kretanja regionalnih gospodarstava. Čak ni rast prisustva institucionalnih ulagača, posebice mirovinskih fondova, ne donosi bitne promjene iako se radi o investitorima koji bi u potrazi za višim prinosima vrlo rado investirali novac u dionice. Čini se da će situacija ostati takva dok god ne bude ozbiljnijih znakova da se gospodarstvo regije snažnije oporavlja. Primjer Slovenije pokazuje da čak niti članstvo u EU tu ne mora nužno pomoći.

Dionički indeksi

Budimpešta bolja od Beča
Podaci o kretanju indeksa burzi u regiji također otkrivaju priličnu neujednačenost. Tako je burzovni indeks Bečke burze ATX od početka godine skliznuo za 9,2 posto. S druge strane, u Budimpešti je prosječna cijena dionica porasla za relativno prihvatljivih 4,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close