Očekuje se stagnacija Crobexa, u većem fokusu dionica Dalekovoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2013. u 10:51
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

‘I danas bi u većem fokusu investitora mogla biti dionica Dalekovoda, a onda i cijeli građevinski sektor.’

 I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje stagnacija Crobexa, dok bi se u nešto većem fokusu ulagača mogla naći dionica Dalekovoda, nakon što su vjerovnici odbili plan financijskog restrukturiranja te tvrtke i zatražili novi. Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,01 posto na 1.912 bodova, a Crobex10 0,15 posto, na 1.072 boda. Redovni promet iznosio je 17 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Očekujem danas trgovanje slično jučerašnjem. Indeksi bi mogli stagnirati, jer ako i dođe do pada cijena pojedinih dionica, odmah se pojavi kupnja, pa je očito da investitori traže povoljne prilike za ulazak“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci. Kako dodaje, i danas bi u većem fokusu investitora mogla biti dionica Dalekovoda, a onda i cijeli građevinski sektor.

Cijena dionice Dalekovoda jučer je pala više od 4 posto, na 46,6 kuna, nakon što je tvrtka izvijestila da je većina vjerovnika odbila plan financijskog restrukturiranja sačinjen prilikom otvaranja predstečajnog postupka te je predloženo sastavljanje novog plana. Pod pritiskom je bio cijeli građevinski sektor, pa je Crobexkonstrukt indeks tog sektora potonuo 3,6 posto.

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od prethodnog dana, kada su pale po najvećoj dnevnoj stopi u posljednja tri mjeseca. Ulagače je ohrabrio predsjednik Feda Ben Bernanke, čvrsto braneći pred Kongresom program središnje banke za kupnju obveznica. Dow Jones ojačao je 0,84 posto, dok je S&P 500 porastao 0,61, a Nasdaq indeks 0,43 posto.

Zbog toga su i na većini azijskih te europskih burzi cijene dionica jutros porasle. Ipak, i dalje se trguje oprezno jer se ulagači plaše da bi podijeljenost talijanskog parlamenta mogla otežati provedbu reformi i tako produbiti dužničku krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone. „Neizvjesnost oko Italije obnovila je strahove investitora oko budućnosti eurozone. Stoga je moguć nastavak blagog silaznog trenda na inozemnim burzama u idućim danima. Uostalom, nakon što su najvažniji burzovni indeksi jačali protekla tri mjeseca, s tehničkog bi aspekta korekcija bila dobrodošla“, zaključuje Bošković.

Komentirajte prvi

New Report

Close