Očekuje se stagnacija Crobexa, porast prometa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2015. u 09:09
Foto: Thinkstock

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje nešto veći obujam trgovanja.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje nešto veći obujam trgovanja, vjerojatno uz stagnaciju Crobexa, dok bi u fokusu investitora mogla biti dionica Dalekovoda nakon najave širenja na inozemno tržište.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a jedan pad Crobexa.

Crobex indeks spustio se u ponedjeljak 0,10 posto, na 1.778 bodova, a Crobex10 za 0,21 posto, na 1.027 bodova. Oba indeksa kliznula su na niže treći dan zaredom.

Redovni promet dionicama bio je 6,7 milijuna kuna, kao i u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom SN Holdinga, 2,1 milijun kuna, a cijena joj je pala 2,56 posto, na 282,51 kunu.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je porasla za 0,65 posto, na 20,12 kuna.

Po skoku cijene istaknula se dionica Kaštelanskih staklenika, za 20,67 posto, na 543 kune, uz 341,8 tisuća kuna prometa. Znatno je porasla i cijena Ingrine dionice, za 8,56 posto, kao i dionice Dalekovoda, za 5,76 posto.

S druge strane, veći cjenovni pad među likvidnijima zabilježile su dionice Plave lagune, za 3,61 posto, te Atlantske plovidbe, za 2,5 posto.

"Jučerašnji trgovinski dan bio je vrlo miran, uz skroman promet. Danas ipak očekujem nešto veći obujam trgovanja, vjerojatno uz stagnaciju Crobexa. Osim uobičajeno najlikvidnijih izdanja, poput Valamara i HT-a, moguće je da u fokusu investitora bude i Dalekovod, koji je najavio pozitivne poslovne rezultate i fokus na agresivniji nastup na inozemnim tržištima", kaže Jadran Simić, financijski analitičara u Raiffeisenbank Austria.

U tekućoj i godinama koje slijede Uprava Dalekovoda očekuje pozitivno operativno poslovanje uz stalni rast prihoda i dobiti temeljem velikog broja već ugovorenih i potencijalnih poslova te zauzimanje jače pozicije na postojećim i osvajanje novih tržišta, posebice u inozemstvu, istaknuo je jučer predsjednik Uprave Paško Vela.

Dodao je da čak 70 posto prihoda Dalekovod ostvaruje na inozemnom tržištu i da u 2015. planira dalje širenje poslovanja u inozemstvu, odnosno uz postojeću prisutnost u Norveškoj, Ukrajini, Poljskoj i na Kosovu, osvojiti i nova tržišta.

Petrokemija je, pak, danas raspisala treći krug dokapitalizacije, u kojem pravo upisa preostalih novih dionica, koje nisu upisane u prvom i drugom krugu, odnosno njih 8,23 milijuna imaju svi investitori. Upis će trajati osam dana, do 3. veljače, a minimalno se može upisati 25.700 novih dionica.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u energetskom sektoru jer ulagače nije osobito uznemirila pobjeda radikalne ljevičarske stranke Syrize na grčkim parlamentarnim izborima.

Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 17.678 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 2.057 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 4.771 bod.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,29 posto, na 6.852 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,40 posto, na rekordnih 10.798 bodova, a pariški CAC 0,74 posto, na 4.675 bodova.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, jer je ulagače ohrabrila stabilnost europskih tržišta, unatoč mogućim sukobima između Atene i Bruxellesa nakon pobjede Syrize na grčkim parlamentarnim izborima.

Komentirajte prvi

New Report

Close