Očekuje se stagnacija Crobexa na najnižim razinama u ovoj godini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2015. u 09:43
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, nakon što su prošloga tjedna pali na najniže razine u ovoj godini, jer nema domaćih poticajnih vijesti.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, nakon što su prošloga tjedna pali na najniže razine u ovoj godini, jer nema domaćih poticajnih vijesti.

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 1,02 posto, na 1.709 bodova, pa je sada od početka godine u minusu dva posto. Crobex10 oslabio je, pak, 0,4 posto, na 998 bodova, spustivši se ispod psihološki važne granice od 1.000 bodova po prvi puta od 29. prosinca prošle godine. Od početka godine u minusu je 0,84 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 32 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

"U posljednjih šest tjedana Crobexi su pali u njih pet. Likvidnost je prošloga tjedna bila vrlo skromna. Prosječan redovni promet iznosio je svega 6,5 milijuna kuna, najmanje od studenoga 2013. godine", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 3,65 milijuna kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,34 posto, na 162,05 kuna.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 2,5 milijuna kuna i rastom cijene za 2,56 posto, na 341 kunu.

Među najvećim je gubitnicama, pak, bila dionica Imunološkog zavoda, nakon vijesti da je za kupnju udjela u toj tvrtki pristigla samo jedna obvezujuća ponuda koju je dostavila Visia Croatica. Cijena dionice tog zavoda pala je 35 posto, na 66,60 kuna.

Slijedila je dionica Termes grupe, s padom cijene za gotovo 30 posto, na 84,98 kuna, nakon vijesti da Viro i Sladorana nisu uspjeli postići dogovor s većinskim vlasnikom Tvornice šećera Osijek o okrupnjavanju domaće proizvodnje.

Najveća dobitnica među likivdnijim izdanjima bila je dionica Petrokemije, sa skokom cijene za 5,33 posto, na 17,6 kuna, uz promet od 877 tisuća kuna, nakon medijskih objava da je moguć ulazak Ine i Prvog plinarskog društva (PPD) u vlasničku strukturu Petrokemije.

"Danas na domaćem tržištu očekujemo mirno trgovanje, uobičajeno za ponedjeljak, jer nema nekih značajnijih vijesti ni iz kompanija, ni sa makroekonomske scene", kaže Davor Špoljar.

Ni sa svjetskih tržišta prošloga tjedna nije stigla podrška. Na Wall Streetu je Dow Jones pao 2,3, a S&P 500 2,2 posto. To je bio već četvrti pad tih indeksa u posljednjih pet tjedana, što je ponajviše posljedica strahovanja ulagača da će poslovni rezultati američkih kompanija u prvom tromjesečju biti loši.

Dolar je u proteklih godinu dana prema košarici valuta ojačao više od 20 posto, zbog čega američke multinacionalne kompanije postaju manje konkurentne na svjetskim tržištima, pa im padaju prihodi i dobit. Dosad je 50-ak kompanija s Wall Streeta smanjilo procjene zarade u prvom tromjesečju.

"Već u travnju počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, a ulagači se plaše da će rezultati kompanija biti pod utjecajem snažnog dolara", kaže Davor Špoljar.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon što su tjedan dana prije dosegnule rekordne razine. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,4 posto, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,4, a pariški CAC 1 posto.

"Danas se u SAD-u i Europi očekuju gospodarski pokazatelji, poput povjerenja potrošača u eurozoni, osobne potrošnje u SAD-u, prodaji kuća u SAD-u i drugi, koji bi mogli usmjeriti tržišta dionica", kaže Davor Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close