Očekuje se stagnacija Crobexa blizu najviše razine u 15 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 09:22
Foto: Thinkstock

Zasad nema važnijih poslovnih vijesti koje bi mogle potaknuti njegov daljnji rast.

 Nakon što se jučer Crobex primaknuo najvišoj razinu u 15 mjeseci, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje stagnacija indeksa, jer zasad nema važnijih poslovnih vijesti koje bi mogle potaknuti njegov daljnji rast.

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks završio je jučerašnje trgovanje s dobitkom od 0,70 posto, na 1.881 bodu, blizu najviše razine od 27. svibnja 2013. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.884 boda. Crobex10 ojačao je, pak, 0,64 posto, na 1.070 bodova.

Redovni promet iznosio je 16,2 milijuna kuna, što je 2,4 milijuna kuna manje nego jučer.

„Jučer je nastavljeno pozitivno kretanje dioničkih indeksa, a specifičnost trgovanja bila je i činjenica kako je devet najlikvidnijih izdanja ostvarilo rast cijene“, ističe Jozo Leko, broker u Societe generale Splitskoj banci, koji i danas očekuje slično trgovanje na domaćoj burzi.

Nalikvidnija je bila dionica Valamar Adrije Holdinga, s 3,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,22 posto, na 245 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicama Podravke, ukupno 1,6 milijuna kuna, pri čemu su poskupile 0,34 posto, na 327,50 kuna.

Uz promet od 1,4 milijuna kuna, cijena povlaštene dionice Adrisa porasla je, pak, 3,24 posto, na 335 kuna. A nakon što je Adris grupa objavila da je zainteresirana za ulaganje u ACI, cijena te dionice porasla je 4,84 posto, na 6.500 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po dobitku se jučer istaknula dionica Imperiala, s rastom cijene za 15,6 posto, na 480 kuna, uz promet od 493 tisuće kuna.

Na europskim je tržištima, pak, jučer vladalo pozitivno raspoloženje, pa je većina dioničkih indeksa porasla.

„Ipak, trgovalo se suzdržano ususret objave odluka sa zasjedanja američkog FED-a i predstojećeg referenduma u Škotskoj“, navodi Leko.

Osim pada londonskog FTSE indeksa za 0,17 posto na 6.781 bodova, ostali značajniji indeksi jučer su ojačali. Pri tom je njemački DAX porastao 0,3 posto, na 9.662 bodova, a francuski CAC za 0,5 posto, na 4.431 bodova.

„Nakon devet dana pada, indeksi su porasli na krilima objave informacije o ubrizgavanju dodatnih sredstva u sustav od strane kineske središnje banke, kao i očekivanjima da će monetarne vlasti i dalje podržavati gospodarski oporavak“, ističe Leko.

Neizvjesnost u svezi odluka FED-a utjecala je i na zbivanja na američkom tržištu, dodaje.

Na Wall Streetu su jučer indeksi blago porasli, pri čemu je Nasdaq ojačao 0,21 posto na 4.562 boda, S&P500 za 0,13 posto, na 2.001 bod, a Dow Jones je porastao 0,15 posto, na 17.156 bodova.

„Objava informacije o negativnoj stopi inflacije na mjesečnoj razini u Americi obilježila je početak trgovine na američkim tržištima. Nakon završenog zasjedanja Feda, objavljeni su zaključci koji idu u smjeru nastavka labave monetarne politike, što je bilo u skladu s očekivanjima analitičara“, ističe Leko.

U objavljenim materijalima sa zasjedanja poseban naglasak stavljen je na okončavanje programa kupnje obveznica u listopadu, produljenje roka u kojem će se razmatrati promjene kamatnih stopa, umjeren rast gospodarstva kao i smanjena očekivanja o rastu američkog BDP-a u 2015. godini.

„Posljedično su prinosi na američke obveznice pali, dolar je ojačao, a prethodno ostvareni dobici dioničkih indexa su uglavnom izbrisani“, zaključuje Leko.

Komentirajte prvi

New Report

Close