Očekuje se pozicioniranje investitora u skladu s poslovnim rezultatima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2015. u 09:32
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje stagnacija indeksa, nakon njihovog prošlotjednog znatnog rasta, dok će se investitori pozicionirati u skladu s poslovnim rezultatima kompanija za prvo tromjesečje.

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje stagnacija indeksa, nakon njihovog prošlotjednog znatnog rasta, dok će se investitori pozicionirati u skladu s poslovnim rezultatima kompanija za prvo tromjesečje.

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,84 posto, na 1.751 bod, ojačavši peti tjedan zaredom. Crobex10 skočio je, pak, 1,48 posto, na 1.028 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 36,25 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna manje nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i 2,73 milijuna kuna blok prometa, i to povlaštenom dionicom Adrisa po cijeni od 333 kune.

"Na domaćem tržištu indeksi su prošloga tjedna porasli, pri čemu je među sektorima najbolju izvedbu imao Crobexnutris, sa skokom od 1,3 posto. Likvidnost se kretala u prosjeku dnevno od 9,3 milijuna kuna, što je na razini prethodnih tjedana. Skromnija likvidnost rezultat je i skraćenog radnog tjedna zbog praznika rada u petak", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet bio je ostvaren dionicom HT-a, 6,3 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,74 posto, na 164,3 kune.

Po likvidnosti je slijedila dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 4,4 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 2,26 posto, na 1.367 kuna.

Znatnije se trgovalo i povlaštenom dionicom Adrisa, kojom je ostvareno 3,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,65 posto, na 333 kune.

Najveće dobitnice bile su dionice Vira, sa skokom cijene za 16,9 posto, potom Končar distributivnih i specijalnih transformatora, za 7,53 posto, Uljanik plovidbe, za 6,8 posto, i Luke Ploče, za 5,7 posto.

Istodobno je najveća gubitnica bila dionica RIZ Odašiljača, s padom cijene za 17,52 posto. Slijedila je dionica Zagrebačke banke, s padom za 11 posto, te Atlantske plovidbe, za 5,2 posto.

"Cjenovni porasti i padovi protekloga tjedna bili su u pravilu determinirani poslovnim rezultatima. Izuzetak je dionica Zagrebačke banke, kojom se krajem prošlog tjedna počelo trgovati bez dividende", navodi Špoljar.

Kako je većina poslovnih rezultata objavljena u četvrtak, Špoljar očekuje kako će se i idućih dana investitori pozicionirati u skladu s tim objavama.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku objavit će u ponedjeljak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u ožujku, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje osmi mjesec zaredom, ali sporije nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u ožujku za 1,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 1 do 1,5 posto.

A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je ulagače razočaralo oštro usporavanje rasta američkog gospodarstva, a ni poslovni rezultati kompanija nisu bili inspirativni. Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,5, a Nasdaq indeks 1,7 posto.

"Otprilike trećina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila je protekloga tjedna kvartalne rezultate, a cjelokupni dojam prilično je mješovit. Poslovanje dijela kompanija bilo je pod utjecajem snažnog dolara i pada cijene nafte", ističe Špoljar.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,2 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC potonuli 3 posto, pod utjecajem poslovnih rezultata, ali i grčke dužničke krize.

"Uz poslovne rezultate, u fokusu investitora na početku tjedna bit će makroekonomske objave. Danas se očekuju PMI indeksi aktivnosti u europskim zemljama, te podaci o tvorničkim narudžbama u SAD-u", zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close