Očekuje se oprezno trgovanje na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. siječanj 2015. u 09:51
Thinkstock

Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 1,2 posto, na 17.832 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,5 posto, na 2.058 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 4.726 bodova.

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje veći obujam trgovanja jer se ulagači vraćaju s blagdana, no očekuje se i oprezno trgovanje uoči novih gospodarskih pokazatelja o kojima ovisi hoće li se cijene dionica oporaviti nakon prošlotjednog pada.

Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 1,2 posto, na 17.832 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,5 posto, na 2.058 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 4.726 bodova.

Na Wall Streetu je godina počela blagim padom cijena dionica. U petak, prvog dana trgovanja u 2015., S&P 500 indeks oslabio je treći dan zaredom, nakon što je od polovice prosinca, kada je Fed poručio da će biti 'strpljiv' po pitanju povećanja kamata, pa do 29. prosinca skočio gotovo 6 posto.

Hoće li se S&P 500 indeks vratiti u uzlaznu pitanju ovisi, među ostalim, o novim makroekonomskim izvješćima. U utorak će Institut menadžera nabave izvijestiti o kretanju njegova ISM indeksa aktivnosti u američkom uslužnom sektoru.

Prošloga je tjedna objavljeno da je ISM indeks aktivnosti u tvorničkom sektoru SAD-a u prosincu skliznuo s 58,7 na 55,5 bodova, najnižu razinu u šest mjeseci. U anketi Reutersa analitičari očekuju klizanje ISM indeksa uslužnog sektora s 59,3 na 58,5 bodova.

Premda bi to i dalje bila visoka razina indeksa, koja ukazuje na jačanje aktivnosti, njegov pad pokazao bi da se rast gospodarstva usporava nakon impresivnog skoka od 5 posto u trećem tromjesečju.

S najvećim nestrpljenjem očekuje se, pak, izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u prosincu broj novih radnih mjesta povećan za 245.000, nakon snažnog rasta za 321.000 u studenom. Stopa nezaposlenosti trebala bi, procjenjuje se, skliznuti s 5,8 na 5,7 posto.

Na tržište bi i dalje mogla osjetno utjecati cijena nafte, koja je prošloga tjedna skliznula na nove najniže razine u pet i pol godina, a pratit će se i makroekonomska izvješća iz drugih najvećih svjetskih gospodarstava.

Dok je američko u odličnoj formi, niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da je Japan u recesiji, da eurozona raste anemično, dok se rast kineskog gospodarstva usporava.

Veće oscilacije cijena dionica posljednjih tjedana bile su posljedica mršavog obujma trgovanja, što je uobičajeno za blagdansko razdoblje. Nakon blagdana očekuje se veći obujam trgovanja, što bi moglo ublažiti oscilacije burzovnih indeksa.

Komentirajte prvi

New Report

Close