Očekuje se nastavak stagnacije Crobexa, nevelik promet

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 09:23
Foto: Thinkstock

Na Zagrebačkoj burzi i dalje nedostaje optimizma.

Na Zagrebačkoj burzi i dalje nedostaje optimizma, ali ne i neizvjesnosti vezanih uz domaće gospodarstvo i poslovanje kompanija, pa bi i u srijedu Crobexi mogli stagnirati, a ne očekuje se niti znatnije povećanje likvidnosti.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju.

Crobex indeks pao je u srijedu 0,41 posto, na 1.771 bod, a Crobex10 za 0,37 posto, na 1.024 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 12,2 milijuna kuna, što je otprilike 6,5 milijuna kuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, gotovo dva milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,88 posto, na 157,01 kunu.

Slijedi dionica Valamar Riviere s 1,2 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 0,80 posto, na 19,96 kuna.

Najveća gubitnica bila je dionica Kaštelanskih staklenika, s padom cijene za 10,64 posto, te Hotela Maestral, za 7,18 posto.

Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Petrokemije, čija je cijena nakon objave javnog poziva za treći krug dokapitalizacije, porasla 7,38 posto, na 27,92 kune, uz 143,7 tisuća kuna prometa.

Ta kompanija raspisala je treći krug dokapitalizacije, u kojem pravo upisa preostalih novih dionica koje nisu upisane u prvom i drugom krugu, odnosno njih 8,23 milijuna, imaju svi investitori. Upis će trajati do 3. veljače, a minimalno se može upisati 25.700 novih dionica.

"Crobexi su nastavili jučer kliziti četvrti dan zaredom. Na tržištu nema optimizma, a istodobno je puno neizvjesnosti vezanih uz gospodarstvo", kaže Roman Rinovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, investitori za nove smjernice čekaju rezultate poslovanja kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, kao i najave dividendi.

"Do tada bi tržište uglavnom moglo stagnirati, uz izuzetak kratkotrajnih pomaka cijena pojedinačnih dionica vezan uz vijesti o njihovoj privatizaciji, kao što je, primjerice, jučerašnji skok cijene dionice Petrokemije", ističe Rinkovec.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica potonule više od 1 posto, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija, što ukazuje na pogoršanje poslovnih uvjeta u svijetu.

Dow Jones oslabio je 1,65 posto, na 17.387 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,34 posto, na 2.029 bodova, a Nasdaq indeks 1,89 posto, na 4.681 bod.

Jutros se na azijskim burzama trguje oprezno, nakon oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu.

"Na inozemnim burzama splasnuo je višednevni optimizam, potaknut odlukom Europske središnje banke da poduze kvantitativno monetarno popuštanje. Investitori sad žele vidjeti koliko će taj novac utjecati na realno gospodarstvo, a u fokusu investitora sada su i poslovni rezultati kompanija", zaključuje Rinkovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close