Očekuje se nastavak stagnacije Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 09:38
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Kako nema važnijih poslovnih vijesti, i u četvrtak se na Zagrebačkoj burzi očekuje stagnacija Crobexa, a pozornost investitora mogli bi privući podaci koji će pokazati nastavlja li se rast industrijske proizvodnje.

Kako nema važnijih poslovnih vijesti, i u četvrtak se na Zagrebačkoj burzi očekuje stagnacija Crobexa, a pozornost investitora mogli bi privući podaci koji će pokazati nastavlja li se rast industrijske proizvodnje.

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je u srijedu 0,06 posto, na 1.744 boda, a Crobex10 za 0,04 posto, na 1.017 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko osam milijuna kuna, što je 2 milijuna manje nego prethodnoga dana.

Blok prometom dionicama Podravke ostvareno je još 7,1 milijun kuna, po cijeni od 300 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je s 1,8 milijuna kuna prometa bila dionica Zagrebačke banke, čija je cijena pala za 2,51 posto, na 34,51 kunu.

Redovnim dionicama Adris grupe ostvaren je promet od 1,4 milijuna kuna, a s porastom cijene za 5,94 posto svrstala se među najveće dobitnice. Cijena joj je dosegnula 409,99 kuna, što je njezina najviša razina u zadnjih 5 godina.

Među likvidnijima je i povlaštena dionica Adrisa s prometom od 628,5 tisuća kuna i rastom cijene za 0,30 posto, na 356,05 kuna.

"Jučer je na burzi bio još jedan miran trgovinski dan, uz minimalne promjene indeksa. I danas očekujem slično trgovanje, jer zasad nema poticajnih poslovnih vijesti", kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u siječnju. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja porasla za 1,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to peti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skočila 5,3 posto, najviše od početka 2009. godine kada su uvedeni kalendarski prilagođeni podaci.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,44 posto, na 6.919 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,98 posto, na 11.390 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 4.917 bodova.

"Na europskim tržištima kapitala indeksi su tijekom dana stagnirali, često mijenjajući predznake, da bi kraj dana zaključili s novim snažnim rastom vrijednosti. Ulagače su malo pokolebali podaci o aktivnostima u uslužnom sektoru eurozone, no većih 'potresa' nije bilo. Za dobro raspoloženje među ulagačima pobrinula se objava informacije o snažnom rastu prometa maloprodaje u eurozoni koji je nadmašio očekivanja analitičara", navodi Leko.

Budući da ECB danas objavljuje detalje o programu otkupa državnih obveznica, Leko očekuje zanimljiv trgovinski dan.

Na američkom tržištu, pak, dionički su indeksi jučer korigirani drugi dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0,58 posto, na 18.096 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 posto, na 2.098 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 4.967 bodova.

"U očekivanju službenih podataka o zaposlenosti objavljen je izvještaj ADP agencije koji je pokazao da su privatni poslodavci tijekom veljače otvorili 212 tisuća novih radnih mjesta. Iako je brojka bila ispod očekivanja analitičara, ulagače je ugodno iznenadila revizija na više podataka za siječanj. Objavljeno je izvješće o kretanju poslovne aktivnosti u uslužnom sektoru koje je bilo bolje od očekivanog, no istup jednog od čelnika FED-a s naglaskom na odgodi podizanja ključnih kamatnih stopa ohladio je ulagače", zaključuje Leko.

Komentirajte prvi

New Report

Close