‘Očekuje se mirno trgovanje na početku tjedna’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. siječanj 2013. u 11:07
Ilustracija / thinkstock

„Prošli je tjedan bio uspješan za domaće tržište, Crobexi su porasli drugi tjedan zaredom, a ojačali su i prometi, pa je prosječan dnevni promet iznosio oko 14 milijuna kuna.“

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, nakon što su u petak Crobexi u jednom trenutku dosegnuli najviše razine u 15 mjeseci, jer ni sa domaće, ni sa svjetske gospodarske scene ne stižu osobito poticajne vijesti. Svih 5 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,88 posto, na 1.844 boda, dok je Crobex10 skočio 2,01 posto, na 1.030 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 70,5 milijuna kuna, što je oko 27 milijuna više nego prethodnoga tjedna. U petak su oko podneva Crobexi dosegnuli najviše razine od rujna 2011. godine, no kraj dana dočekali su u blagom minusu, prvom nakon tri dana neprestanog rasta.

„Prošli je tjedan bio uspješan za domaće tržište, Crobexi su porasli drugi tjedan zaredom, a ojačali su i prometi, pa je prosječan dnevni promet iznosio oko 14 milijuna kuna“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banci.

Najveći promet, 10,6 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 1,45 posto, na 211,01 kunu. S prometom od 6,1 milijun kuna slijedila je dionica AD Plastika, uz rast cijene od 3,7 posto, na 117,20 kuna.

Najveći rast cijene, 15,2 posto, ostvarila je dionica Badela 1862, nakon što je ta kompanija izvijestila da su potencijalni kupci 65,84 posto temeljnog kapitala tvrtke u vlasništvu države, započeli dubinsko snimanje stanja u Badelu. S druge strane, među najveće gubitnice uvrstila se dionica Dalekovoda, s padom cijene za 6,2 posto, nakon što je priopćila da su zaustavljeni radovi na dalekovodu u Sloveniji.

„Osim tih, prošloga tjedna nije bilo značajnijih vijesti s domaće korporativne scene. A na svjetskim burzama dobro raspoloženje traje od kada je početkom godine uklonjena opasnost od 'fiskalne litice' u SAD-u. No, prošloga se tjedna trgovalo nešto opreznije nego na početku godine, pa su na burzama u Frankfurtu i Parizu cijene dionica blago pale. Američka su tržišta nastavila rasti, a u fokus ulagača ulaze kvartalni poslovni rezultati kompanija“, kaže Špoljar.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta kineskog gospodarstva, a pozitivno je na tržišta utjecala i najava japanske vlade o paketu poticajnih gospodarskih mjera, vrijednih oko 117 milijardi dolara. A na europskim burzama jutros indeksi stagniraju, jer su ulagači suzdržani uoči objave poslovnih rezultata kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close