Očekuje se intenzivnije trgovanje dionicom HT-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2015. u 09:13
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje stagnacija Crobexa, a nešto intenzivnije trgovanje moglo bi biti dionicom HT-a, jer se još samo danas njezinim stjecajnjem ostvaruje pravo na isplatu dividende.

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje stagnacija Crobexa, a nešto intenzivnije trgovanje moglo bi biti dionicom HT-a, jer se još samo danas njezinim stjecajnjem ostvaruje pravo na isplatu dividende.

Od 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 očekuje danas stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex indeks pao je u srijedu 0,74 posto, na 1.741 bod, a Crobex10 za 1,03 posto, na 1.022 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je otprilike 400 tisuća kuna manje nego dan ranije, pri čemu su dvije dionice imale milijunski promet.

"Jučerašnji trgovinski dan obilježen je nastavkom pada Crobexa. Za danas ne očekujemo značajnije promjene indeksa, a budući da je posljednji trgovinski dan s pravom na dividendu HT-a, vjerojatno će se ovom dionicom nešto intenzivnije trgovati", kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja Societe Generale Splitske banke.

Jučer je dionica HT-a bila najlikvidnija, s 2,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 2,42 posto, na 161 kunu.

Dionicom Privredne banke Zagreb ostvaren je 1,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je potonula 5,31 posto, na 535,01 kunu, pa je bila i najveća gubitnica.

Među likvidnijim izdanjima dobitnike je predvodila dionica Belja s rastom cijene od 3,49 posto.

"Na europskim tržištima indeksi su jučer više puta promijenili smjer, no kraj dana ipak su dočekali u blagom plusu. Objava boljih od očekivanja podataka o rastu indeksa poslovne aktivnosti uslužnog sektora u eurozoni te nekoliko dobrih poslovnih izvješća kompanija prevagnuli su nad slabijim podacima o kretanju maloprodaje. Ulagače nije obeshrabrio ni nastavak jačanja europske valute u odnosu na dolar, kao ni rast prinosa državnih obveznica, što je rezultiralo rastom gotovo svih važnijih indeksa", navodi Kalajžić.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 6.933 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 11.350 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 4.981 bod.

Na Wall Streetu su, pak, cijene dionica pale drugi dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0,48 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,45, a Nasdaq indeks 0,40 posto.

Ulagače je uznemirila predsjednica Feda Janet Yellen, koja je kazala kako su trenutačno cijene dionica prilično visoke, što predstavlja potencijalnu opasnost.

Premda je istaknula i kako zasad ne vidi nastajanje balona cijena te da su rizici po financijski sustav umjereni, a ne povišeni, njezini komentari uznemirili su ulagače ionako zabrinute jer se bliži vrijeme kada će američka središnja banka po prvi puta nakon osam godina povećati kamatne stope.

Komentirajte prvi

New Report

Close