Očekuje se dobar završetak vrlo dobrog tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2013. u 10:52
Ilustracija / thinkstock

‘Posljednjih dana na domaćem tržištu vlada dobro raspoloženje, koje bi se moglo nastaviti i idućih dana, pa danas očekujem blagi uspon indeksa. No, trgovanje bi moglo biti mirno, što je uobičajeno za petak.’

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje dobro raspoloženje, pa je moguć nastavak rasta Crobexa, premda je već dosegnuo najvišu razinu u posljednjih devet mjeseci, no ulagači bi mogli biti oprezniji jer se i najveća svjetska tržišta konsolidiraju nakon snažnog rasta početkom godine. Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju, a 4 porast Crobexa. 

Crobex indeks porastao je jučer 0,97 posto, na 1.845 bodova, najvišu razinu od polovice travnja prošle godine. Crobex10 ojačao je, pak, 0,59 posto, na 1.032 boda, najvišu razinu od rujna 2011. godine. Redovni promet dionicama iznosio je 14,4 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna više nego dan prije. Najveći promet, oko 1,5 milijuna kuna, ponovno je ostvaren dionicama HT-a, čija cijena je porasla za 0,25 posto, na 211,06 kuna.

Najveći je, pak, rast cijene zabilježila dionica Badela 1862, za 8,50 posto, nakon što je ta kompanija izvijestila da su potencijalni kupci 65,84 posto temeljnog kapitala tvrtke u vlasništvu države, jučer započeli dubinsko snimanje stanja u Badelu. Na listu najvećih dobitnika uvrstila se i dionica Atlantic grupe, s rastom cijene za 6,67 posto, dok je dionica Ericssona Nikole Tesle poskupila 1,25 posto.

„Posljednjih dana na domaćem tržištu vlada dobro raspoloženje, koje bi se moglo nastaviti i idućih dana, pa danas očekujem blagi uspon indeksa. No, trgovanje bi moglo biti mirno, što je uobičajeno za petak“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica Podravske banke. U sedam trgovinskih dana ove godine Crobex je skočio 6,05, a Crobex10 6,28 posto.

„Crobex je od početka godine porastao više nego burzovni indeksi na najznačajnijim svjetskim tržištima, no domaći je indeks lani imao slabiju izvedbu od ostalih u svijetu. Dobro raspoloženje na tržištu moglo bi se nastaviti i tijekom godine, djelomice i zbog ulaska u EU, što će nam donijeti i svježi kapital na tržište“, kaže Maja Bešević Vlajo.

Sa svjetskih burzi danas stižu miješani signali. Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u pet godina, jer je snažan rast izvoza Kine potaknuo nadu u jačanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva. S&P 500 indeks porastao je 0,76 posto, na 1.472 boda, dok je Dow Jones ojačao 0,60, a Nasdaq indeks 0,51 posto. Na većini azijskih tržišta burzovni su indeksi, pak, jutros pali jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacije u Kini, a neki su se odlučili i na dobitonosnu prodaju nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih tjedana.

Na europskim je burzama trgovanje jutros započelo blagim usponom cijena dionica, nakon jučerašnjeg pada. „Danas nema značajnijih makroekonomskih objava ni u SAD-u, ni u eurozoni, pa se na svjetskim tržištima kože očekivati mirno trgovanje“, zaključuje Maja Bešević Vlajo.

Komentirajte prvi

New Report

Close