Obnova povjerenja i ukidanje poreza mogu oporaviti burzu

Autor: Tomislav Pili , 06. prosinac 2018. u 22:01
Nedostatak novih izdanja jedan je od razloga slabije dinamike na tržištu/Žarko Bašić/PIXSELL

Niz događaja poljuljao je pouzdanje investitora u korporativno upravljanje, kažu analitičari.

Predstavnici financijskog sektora dijele mišljenje predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) da oporavak domaće burze ovisi o stanju u realnom sektoru.

U razgovoru za Hinu, Ante Žigman je izjavio da će tržište kapitala u Hrvatskoj živnuti kada se "realni sektor oporavi od situacije koju smo imali s Agrokorom i kada se pojave nove dionice vrijednih kompanija koje su preko noći nestale s tržišta". Također je naveo da su se burze u zemljama istočne i srednje Europe sporije oporavljale od krize u odnosu na zapadna tržišta i zbog nedostatka dionica vezanih za proizvodni sektor kapitala.

Davor Špoljar, analitičar Erste banke komentirao je kako je nedostatak novih izdanja na domaćem tržištu kapitala jedan  od razloga slabije dinamike na tržištu kapitala.

"Naime, takvo je stanje skrenulo fokus na tržišta izvan regije, kako stranih tako i domaćih institucionalnih investitora, koji su ionako već znatno izloženi postojećim dionicama na domaćem tržištu", ocjenjuje Špoljar. Osim toga, niz je događaja poljuljao pouzdanje investitora u korporativno upravljanje domaćih kompanija, a malim dioničarima svakako nije olakšalo uvođenje poreza na kapitalnu dobit, koji je donio više administrativnih izazova, nego što je bio financijski izdašan, dodaje Ersteov stručnjak. "Same cjenovne izvedbe bile su pod dojmom dugotrajnog procesa izlaska iz recesije i relativno skromnijeg broja robnih izvoznika koji su mogli uživati koristi od snažnog ekonomskog rasta u većini članica EU-a", navodi Špoljar.

Prema sudu čelnika financijskog regulatora, dodatni poticaj oporavku domaćeg tržišta bi mogao doći od strane države koja bi mogla napraviti inicijalnu javnu ponudu neke državne tvrtke i za to je "najbolji trenutak upravo sada". Upitana za komentar, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić istaknula je kako burza snažno podržava privatizacijske procese putem tržišta kapitala. "Nedavna privatizacija NLB-a u Sloveniji u velikoj je mjeri doprinjela popularizaciji investiranja i ugledu Slovenije kao ulagačke destinacije.

U tom smislu, privatizaciju putem burze ne treba promatrati samo kao prodaju kompanije, već i njen širi utjecaj na gospodarstvo i razvoj tržišta kapitala u cjelini", kaže Gažić. "Što se tiče trenutka, obzirom da u Hrvatskoj postoji vrlo značajna generirana štednja, a i trend rasta cijena nekretnina pokazuje da se traže alternativni oblici ulaganja, smatramo da bi privatizacija kvalitetne kompanije svakako izazvala veliki interes hrvatskih građana", dodala je Gažić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close