NYSE sprema plan trgovanja bez ljudi

Autor: Tin Bašić , 11. ožujak 2013. u 22:00
Zatreba li, "Big Board" ostat će posve prazan, ali će burza i dalje funkcionirati

Zbog oluje Sandy čelnici NYSE-a i brokeri su su se složili da je zatvaranje tržišta jedini način da se minimaliziraju rizici za zaposlenike.

New York Stock Exchange u slučaju novih prirodnih katastrofa, poput listopadske super oluje Sandy, namjerava omogućiti trgovanje vrijednosnim papirima bez ljudi. Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC) pripremaju predstaviti detaljan plan kojim bi se nosili u slučaju da NYSE mora prisilno zatvoriti podij na kojemu brokeri, obučeni u plave jakne, trguju dionicama.

Plan nije zauvijek zatvoriti poznati "Big Board", no njegovom aktivacijom prvi put bi se u 221-godišnjoj povijesti na njujorškoj burzi trgovalo isključivo putem računala bez ljudskog nadzora, prenosi Wall Street Journal pozivajući se na izvore upoznate s novim planom.

Umjesto da u slučaju prirodne katastrofe NYSE radi s ograničenim resursima, sve funkcije preuzelo bi potpuno elektroničko tržište zvano Arca, dok bi NYSE bio zatvoren. Dugoročno, piše WSJ, operativni sustav burze u New Yorku planira se nadograditi na način da funkcionira na isključivo računalnim temeljima. Oluja Sandy prije gotovo šest mjesec poharala je Istočnu obalu zbog čega je burza morala zatvoriti. Od 1885. godine, njujorška burza nije radila ukupno 12 dana zbog vremenskih neprilika, a kad se dogodio teroristički napad na Twinse, nije bila dostupna četiri radna dana. Zbog oluje Sandy čelnici NYSE-a i brokeri su su se složili da je zatvaranje tržišta jedini način da se minimaliziraju rizici za zaposlenike. No taj je potez otvorio mnoga pitanja oko toga je li financijski sektor spreman nositi se s budućim prirodnim katastrofama.

Stari plan podrazumijevao je da burza radi polovičnim kapacitetom, a nalozi bi se zadavali preko sustava Arca. Iako je na snazi od 2009. godine, nikada se nije aktivirao. Novim planom Arca bi u potpunosti preuzela primat u trgovanju, čime bi se na tom sustavu oformile cijene dionica, računali bi se indeksi i udjeli fondova.

Izvor WSJ-a kažu da plan još uvijek nije konačan i da se bruse posljednji detalji prije odlaska u SEC.

Komentirajte prvi

New Report

Close