Novi vrhunci u Aziji i Americi, u zelenom i Europa

Autor: Tomislav Pili , 12. rujan 2017. u 22:00
Njemački i francuski indeks ojačali su oko 0,6 posto/REUTERS

Štete od uragana Irme po svemu sudeći su manje od očekivanja, a nije došlo ni do nove provokacije Sjeverne Koreje ispaljivanjem još jedne rakete.

Val optimizma zapljusnuo je dionička tržišta u Aziji, Americi i Europi slabljenjem uragana Irma, ali i tenzija na korejskom poluotoku. Europske ulagače ohrabrili su u utorak rekordne razine azijskih i američkih burzi, pa su najvažniji burzovni indeksi dan proveli "u zelenom". STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 15.30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Nizanje rekorda
Frankfurtski DAX bio je istovremeno u plusu 0,6 posto na 12.549 bodova dok je pariški CAC ojačao za gotovo istovjetni postotak i dosegnuo 5210 bodova. U gubitku je jedino bio londonski FTSE indeks oslabivši 0,3 posto na 7388 boodva. No, pad britanskog tržišnog mjerila može se pripisati jačanju tečaja funte na najvišu razinu u godinu dana nakon objave podatka o godišnjoj stopi inflacije od 2,9 posto, najvišoj u posljednjih pet godina.

 

11,42 posto

u plusu je tijekom ove godine indeks S&P 500

To je ojačalo špekulacije da će Banka Engleske na zasjedanju u četvrtak taj podatak morati uzeti u obzir prilikom razmatranja povećanja kamatnih stopa. Američke burze nastavile su s nizanjem novih rekorda. Indeks S&P 500 dosegnuo je jučer na otvaranju trgovanja novu najvišu razinu nakon što je dan ranije postavio još jedan rekord  od 2488 bodova. Skok S&P-a 500 preko jedan posto zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora tog indeksa. Pritom je najviše porastao financijski sektor jer su se oporavile dionice osiguravajućih kuća. Taj je sektor danima bio pod pritiskom zbog šteta od uragana Harvey, koji je prije dva tjedna poharao Teksas, a potom i zbog Irme.

No, čini se da su štete od tog uragana koji je u nedjelju pogodio Floridu, premda velike, ipak manje nego što su se ulagači plašili. Ulagači su odahnuli i zbog splašnjavanja geopolitičkih tenzija, koje su trajale danima nakon što je Sjeverna Koreja prije desetak dana izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus. Očekivalo se da bi ta zemlja tijekom vikenda i proslave godišnjice osnivanja mogla ispaliti novu raketu. No, suzdržala se od novih provokacija, pa je održana samo velika proslava na kojoj je sjevernokorejski lider Kim Jong Un čestitao znanstvenicima zaslužnima za nedavni nuklearni pokus.

Vratila se sklonost riziku
"Vratila se sklonost prema riziku, pa se ulagači vraćaju na tržište. Zasad se radi o rastu cijena dionica jer su ulagači odahnuli zbog dvije stvari – smanjenja geopolitičkih tenzija i poboljšanja vremenskih prilika", kaže Neil Massa, trgovac u tvrtki Manulife Asset Management. Pozitivan impuls iz Amerike prelio se i na azijska tržišta koja su dosegla najviše razine u posljednjih 10 godina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio više od jedan posto na 19.776 bodova, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 posto. U Hong Kongu stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,2 posto i dosegnuo najvišu razinu od kraja 2007. godine. Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte, nakon što su u ponedjeljak porasle više od jedan posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svugdje se rekordi obaraju u nas neka nova dna…

New Report

Close