Novi početak za Dalekovod: ‘Dokapitalizacija nam je bila potrebna da prodišemo’

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 27. siječanj 2015. u 15:04
Paško Vela, predsjednik Uprave Dalekovoda/Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Postojali su dugovi stvoreni zbog promašenih ulaganja ranijih godina.

Tvrtka Dalekovod koja je uspješno završila predstečajnu nagodbu i obavila dokapitalizaciju zbraja nove poslove, ali i potencijalne koje bi mogla ugovoriti s obzirom na prepoznatljivo ime koje ima na tržištu i velike planove gradnje prijenosne mreže u Europi.

Naime, Europa planira do 2030. godine uložiti 150 milijardi eura u obnovu prijenosne mreže, odnosno plan je gradnje prijenosne mreže dugačke 18.000 kilometara plus 4000 kilometara rekonstrukcije. Svoje planove predstavili su investitorima na Zagrebačkoj burzi, gdje su svoje dionice uvrstili u službeno tržište. "Dokapitalizacija je bila bitna da 'prodišemo', jer bez obzira što je operativno poslovanje pozitivno, postojali su dugovi stvoreni zbog promašenih ulaganja ranijih godina, onih koji nisu temeljni biznis Dalekovoda", rekao je predsjednik uprave Dalekovoda Paško Vela.

Dalekovod je dokapitaliziran sa 210 milijuna kuna nakon čega su dobavljači plaćeni, neki su konvertirali dug u kapital, odnosno dionice, a kratkoročne obveze od 430 milijuna kuna uspjela je tvrtka zamijeniti u dugoročne kredite. U proteklih godinu dana bez obzira na predstečajnu nagodbu sklopljeni su novi poslovi ukupne vrijednosti 185 milijuna eura, a pred potpisom je projekt za stranog partnera vrijedan osam milijuna eura.

U procesu su ponude dva projekta u Norveškoj vrijedna 100 milijuna eura, kao i više projekata u Gruziji vrijednih 50 milijuna eura, zatim u Ukrajini vrijednih 40 milijuna eura, dva projekta na Kosovu, više trafostanica i dalekovoda u Bosni i Hercegovini, te više infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj vrijednih 265 milijuna kuna. Neto dobit Dalekovod Grupe iskazana na kraju rujna 2014. iznosila je 180,9 milijuna kuna. Usporedbe radi, prema podacima iz njihova financijskog izvješća za prvih devet mjeseci ove godine, Dalekovod Grupa je u istom razdoblju godinu ranije završila sa 6,5 milijuna kuna neto dobiti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

U proteklih godinu dana bez obzira na predstečajnu nagodbu sklopljeni su novi poslovi ukupne vrijednosti 185 milijuna eura…

prodisali

sad do kraja tjedna očekujemo zeleno izvješće pa …

[emo_palacg]

još da dionica prodiše i eto nas na 100

New Report

Close