Nove rekordne razine Dow Jonesa i S&P-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2017. u 10:25
Foto: Thinkstock

Najnovije makroekonomske objave pokazale su da su potrošačke cijene u SAD-u u lipnju ostale nepromijenjene, dok je promet u maloprodaji smanjen već drugi mjesec zaredom.

Najvažniji američki burzovni indeksi u petak su dosegnuli nove rekordne razine, jer su najnoviji makroekonomski pokazatelji, nešto slabiji od očekivanja, smanjili izglede za daljnjim povećanjem kamatnih stopa u SAD-u ove godine.

Dow Jones indeks porastao je u petak za 84,65 bodova ili 0,39 posto, na 21.637 bodova, dok je S&P ojačao 11,44 boda ili 0,47 posto, na 2.459 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,61 posto, na 6.312 boda.

Najnovije makroekonomske objave pokazale su da su potrošačke cijene u SAD-u u lipnju ostale nepromijenjene, dok je promet u maloprodaji smanjen već drugi mjesec zaredom.

"Ti podaci ukazuju da će se nastaviti prilično popustljiva monetarna politika, koja očito već godinama dobro služi tržištu", smatra Lee Feridge, čelnik makro strategije za Sjevernu Ameriku u investicijskom društvu State Street Global Markets.

Šanse da u prosincu Fed još jednom podigne kamatne stope smanjene su nakon objave najnovijih pokazatelja na 48 posto, sa 55 posto koliko su iznosile u četvrtak.

Ranije ovoga tjedna tržište je poraslo nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da bi ubuduće podizanje kamatnih stopa moglo biti postupno zbog tvrdokorno niske inflacije.

U fokusu investitora su financijska izvješća kompanija. Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija čije su dionice sadržane u indeksu S&P 500 za drugo tromjesečje biti 8,1 posto veće nego godinu ranije.

Otprilike 5,3 milijarde dionica promijenilo je u petak na američki burzama vlasnika. Usporedbe radi, u prosjeku je dnevno u zadnjih 20 trgovinskih dana vlasnike promijenilo 6,7 milijardi dionica.

Na europskim burzama u petak, u opreznoj trgovini, najvažniji indeksi su oslabili, jer su investitore zabrinuli slabiji od očekivanja poslovni rezultati nekoliko kompanija, među kojima i  i američkih banaka JPMorgana i Citigroupa. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 posto, na 7.378 bodova, frankfurtski DAX 0,08 posto na 12.631 bod, a pariški CAC 0,09 posto, na 5.235 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close