Novac s burze najpovoljniji u okruženju

Autor: Tomislav Pili , 15. veljača 2018. u 07:54
Predsjednica Uprave Ivana Gažić i voditeljica Progress tržišta Morana Plejić/L. Stanzl/PIXSELL

Trošak prikupljanja kapitala putem Progressa procjenjuje se na sedam posto od iznosa dobivenog od ulagača.

Zagrebačka burza pokretanjem platforme za mala i srednja poduzeća (MSP) Progress želi riješiti jedan od ključnih problema poduzetnika, a to je pristup financiranju, izjavila je u srijedu predsjednica Uprave Ivana Gažić prilikom predstavljanja tog projekta poduzetnicima u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Voditeljica Progress tržišta Morana Plejić naglasila je kako će Progress omogućiti i prijenos vlasništva što je jedan od novijih izazova za hrvatska poduzeća u obiteljskom vlasništvu. U pokretanju platforme značajnu je uloga imala Europska banka za obnovu i razvitak koja je lani putem donatora s Tajvana financirala izradu studije o uspostavljanju MSP tržišta u Hrvatskoj. Studiju je izradila konzultantska kuća KPMG, a predstavnica te tvrtke Ivana Kovačić istaknula je kako su tvrtke zainteresirane da putem tržišta kapitala prikupe u prosjeku milijun eura.

 

20 posto

udjela prodala bi većina tvrtki zainteresiranih za uvrštenje

Međutim, očekuju da trošak prikupljanja bude oko 5000 eura, što je ipak nerealno. Naime, trošak se procjenjuje na sedam posto od prikupljenog iznosa, odnosno 70.000 eura na spomenutih milijun eura. "Na mađarskoj ili grčkoj burzi taj je trošak gotovo dvostruko veći", kazala je Kovačić. Ivana Gažić drži da je trošak Progress tržišta i više nego konkurentan ako se uzme u obzir da se kreditne linije i faktorinzi  plasiraju i po pet do sedam posto kamata, uz pripadajuće naknade i zahtjeve da se osiguraju jamstvima i depozitima te druge "skrivene troškove" koje kompanije možda ne uzimaju u obzir prilikom usporedbe ovih oblika financiranja.

Jedan od nalaza KPMG-ove studije jest da je većina poduzetnika spremna prodati investitorima između 10 i 20 posto udjela u tvrtki. Na pitanje hoće li to odbiti dio ulagača s obzirom da ne bi imali značajan utjecaj na korporativno upravljanje, čelnica burze kaže kako je čim veći "free float" svakako poželjan. "Međutim, moramo razumjeti da se radi o kompanijama koje kreću s prvim koracima na tržištu kapitala i prema tome moramo imati razumijevanja", naglašava Gažić. "Činjenica je da domaći ulagatelji još uvijek nisu u značajnoj mjeri zainteresirani za sudjelovanje u kreiranju poslovne politike društava u koja su investirani", dodaje Gažić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

tko će
tu dati novac
ovo što
imamo na burzi
je već
dovoljno
netransparentno
7% troška
ma dajte

New Report

Close