Njujorška burza dobila prvu šeficu u 226 godina povijesti

Autor: Tomislav Pili , 22. svibanj 2018. u 22:01
Stacey Cunningham dužnost preuzima u petak/Reuters

Cunningham je karijeru započela upravo na NYSE-u zaposlivši se u ljeto 1994. kao pripravnica.

Val borbe za spolnu ravnopravnost zapljusnuo je i Wall Street. Nakon uspona pokreta #MeToo te postavljanja kipa "Neustrašiva djevojka" koji simbolizira snagu žena u biznisu nasuprot Njujorške burze, najveće američko tržište kapitala dobit će prvu šeficu u 226 godina dugoj povijesti. 

Dvije burze, dvije žene 
Stacey Cunningham, dosadašnja operativna direktorica NYSE-a u petak će od Thomasa Farleya preuzeti čelnu poziciju. Tako će postati 67. predsjednica Velikog odbora burze u New Yorku. Osim toga, dvije najpoznatije američke burze, NYSE i Nasdaq vodit će žene. Podsjetimo, Adena Friedman postala je direktorica Nasdaqa početkom 2017. godine. Biografija Stacey Cunningham kazuje kako je operativna direktorica postala 2015., a karijeru u muškom svijetu financija započela je upravo na NYSE-u prije 24 godine.

Naime, u ljeto 1994. Cunningham se zaposlila kao pripravnica dok je studirala inženjerstvo na sveučilištu Lehigh. Dvije godine kasnije počela je raditi na "trgovinskom parketu" Njujorške burze kao jedna od tek nekoliko žena među više od tisuću muškaraca.

Odlazak u kuhinju
No, 2005. godine odlazi s burze kako bi se bavila profesionalnim kulinarstvom. "Rad na burzi pripremio me za veliki pritisak koji donosi kulinarstvo", izjavila je komentirajući to razdoblje. U financijsku industriju vraća se 2007. zaposlivši se na Nasdaqu, a u NYSE se vraća 2012., netom prije nego što će kompanija International Exchange kupiti tu burzu.

Za godinu dana promaknuta je u direktoricu prodaje, a kasnije u operativnu direktoricu. Njezin prethodnik Thomas Farley odlazi voditi novi investicijsku kompaniju Far Point koja koristi novac prikupljen uvrštenjem dionica za kupnju kompanija. Iza kompanije stoji hedge fond Third Point u vlasništvu Daniela Loeba.  

Komentirajte prvi

New Report

Close