Njemačko tehnološko čudo ublažilo gubitak burze

Autor: Tomislav Pili , 26. travanj 2018. u 22:01
Pad prihoda može se pripisati obustavi trgovanja Agrokorovim dionicama i negativnom sentimentu na tržištu, kaže čelnica burze Ivana Gažić/Matija Habljak/PIXSELL

Korištenje trgovinske platforme Xetra smanjilo je trošak softvera u prvom kvartalu za 37 posto.

Dvomjesečna obustava trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija te općenito loše raspoloženje domaćih (i stranih) investitora odrazili su se negativno na poslovne rezultate Zagrebačke burze u prva tri mjeseca.

Međutim, korištenje nove trgovinske platforme Xetra već pokazuje osjetne uštede u poslovanju. Kako stoji u kvartalnom izvješću objavljenom u četvrtak, Zagrebačka je burza zabilježila za četvrtinu manje prihode od 3,1 milijun kuna.

Prihodi pod pritiskom 
Takav rezultat posljedica je pada dioničkog prometa za 65 posto što je dovelo do 40 posto nižeg prihoda od provizija. Prihodi su se našli pod pritiskom i zbog smanjenja prihoda od API članarina za 67 posto te najma opreme koji su povezani s prelaskom na Xetru i drugačiji način naplate članovima, pojašnjava se u izvješću. Podršku prihodima dale su naknade za uvrštenje u kotacije koje bilježe rast od 284 posto, zatim dodjele LEI oznaka s 228 posto rasta, APA usluga za 113 posto, održavanja seminara za 45 posto dok prodaja informacija bilježi povećanje od 26 posto.

 

65 posto

smanjen je dionički promet u prva tri mjeseca

Rashodi su dosegli malo više od tri milijuna kuna i manji su za 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Među rashodovnim stavkama posebno se ističe smanjenje troška softvera od 37 posto. Za predsjednicu Uprave Ivanu Gažić novo softversko rješenje s platformom Xetra koja se na ZSE-u počela koristiti nakon Nove godine bez sumnje se pokazuje kao pun pogodak. "Korištenje nove trgovinske platforme Xetra već se u prvom kvartalu početka rada pokazuje kao isplativo rješenje, ako se usporedi s istim lanjskim razdobljem", kazala je Gažić. Međutim, izgleda da ni burzu nije zaobišao trend povećanja plaća s obzirom da trošak osoblja bilježi rast od šest posto.

Pad i u Sloveniji 
Kada se sve zbroji i oduzme, neto dobit na godišnjoj se razini spustila 55 posto na 97.000 kuna. U odnosu na lanjskih 405.000 kuna, operativna dobit od 184.000 kuna naoko bilježi značajan pad.

Međutim, Uprava napominje da je lanjski rezultat posljedica jednokratne isplate 573.000 kuna koju je vratio Nasdaq zbog prijevremenog raskida ugovora o održavanju. Komentirajući rezultate, Ivana Gažić je kazala kako se pad prihoda može pripisati obustavi trgovanja Agrokorovim dionicama, ali i "općenito negativnom sentimentu na tržištu". Promet je pao i na slovenskom tržištu, pa su prihodi grupe Zagrebačke burze pali 17 posto na 5,7 milijuna kuna dok je neto dobit od 184.000 kuna smanjena za 43 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ni slova o dopisivanju sa Pevecom iza leđa malih dioničara te šutiranje sa tržišta u roku 3 dana!
Zatvaranje ce-entera, halo????

New Report

Close