Njemački DAX prešao magičnu granicu od 12.000 bodova

Autor: Tomislav Pili , 16. ožujak 2015. u 22:01
Indeks je granicu od 12.000 bodova prešao oko podneva/REUTERS

Analitičari tvrde da su ulagači ‘očarani ulaganjem u europske dionice’.

Povijesni dan za njemački burzovni indeks DAX.

Po prvi puta tržišno mjerilo Frankfurtske burze u ponedjeljak je premašilo vrijednost od 12.000 bodova, poduprto spuštanjem eura na najnižu razinu prema dolaru u 12 godina, što bi trebalo oživjeti gospodarski rast i izvoz eurozone. Indeks je magičnu granicu premašio oko podneva kad je bio u plusu 1,2 posto. Oko 16.15 sati ojačao je još više, za preko dva posto i vrijedio je 12.145 bodova. Istodobno, londonski FTSE indeks bio je u plusu 0,8 posto, na 6796 boda, a pariški CAC nešto viših 0,9 posto, na 5056 bodova.

 

25posto

niži je tečaj eura prema dolaru u odnosu na polovicu prošle godine

"Injekcija steroida Europske središnje banke (ECB) i dalje potiče rast DAX-a i ostalih indeksa članica eurozone, dok su investitori očarani ulaganjem u dionice tvrtki iz eurozone i čini se da ostaju predani dizanju cijena dionica", navodi analitičar Connor Campbell iz investicijskog društva Spreadex. Paneuropski FTSEurofirst 300 indeks ojačao je 0,7 posto, na 1589 bodova, dosegnuvši najvišu razinu od kraja 2007. Rast europskih burzi podupire kvantitativno monetarno popuštanje ECB-a, kojem je cilj oživljavanje gospodarskog rata u eurozoni.

Zbog takve politike tečaj eura dosegnuo je povijesno nisku razinu prema dolaru. Iako se euro nešto oporavio danas, tečaj je 25 posto niži prema dolaru nego polovinom prošle godine. To pogoduje kompanijama iz eurozone, koje oko 50 posto svoje prodaje ostvaruju na tržištu izvan regije, a zbog slabog eura njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji. To bi trebalo potaknuti rast prihoda i zarada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close