NIS izdvojio četvrtinu dobiti za isplatu dividendi

Autor: Rato Petković / VLM , 21. travanj 2013. u 22:00
NIS želi postati vodeća naftna kompanija u regiji

Tri milijuna dioničara NIS-a podijelit će 110,8 milijuna eura, po cijeni od 0,68 eura po dionici.

NIS će ove godine prvi put isplatiti dividende dioničarima za što je izdvojio četvrtinu dobiti odnosno 110,8 milijuna eura.

Zbog velikog broja dioničara, a dionice je dobilo na poklon više od četiri milijuna građana, iznosi će biti mali, samo 0,68 eura po dionici. Svaki punoljetni građanin Srbije dobio je po pet besplatnih dionica. Velik broj njih je odmah prodao dionice kada im je vrijednost iznosila samo 4,84 eura, dok im je sada vrijednost na burzi skočila na 7,8 eura. Trenutno, NIS ima tri milijuna dioničara. Najveći vlasnički udjel od 56,15 posto posjeduje ruska kompanija Gazpromnjeft, koja je prije tri godine preuzela upravljanje NIS-om i jednog od najvećeg gubitaša pretvorila u najuspješniju kompaniju koja ostvaruje najveći profit u Srbiji. Država je početni vlasnički udjel od 49 posto smanjila na 29,88 posto jer su iz njenog vlasničkoga paketa izdate besplatne dionice.

Vlada je Gazpromnjeftu prodala 51 posto vlasništva za 400 milijuna eura, s obvezom da ruska kompanija uloži 500 milijuna u modernizaciju pančevačke rafinerije, prodajnu mrežu i zaštitu okoliša. Taj posao je završen i rafinerija je osposobljena za proizvodnju naftnih derivata po europskim standardima. Postojeći proizvodni kapaciteti veći su od domaćih potreba, koje godišnje iznose oko četiri milijuna tona, tako da je NIS počeo sa širenjem na tržišta u regiji. U Bugarskoj je kupljeno skladište i počelo je širenje prodajne mreže, kao i u Rumunjskoj u kojoj se obavljaju i istraživanja novih izvora nafte i plina.

Prodajom naftnih derivata obuhvaćena je i Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska, a u planu je i izlazak na mađarsko tržište. Prema riječima Kirila Kravčenka, glavnog direktora NIS-a, ta kompanija će u iduće tri godine uložiti tri milijarde eura u širenje poslovanja, s ambicijom da postane vodeća naftna kompanija u regiji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Morate se više potruditi kada prevodite članke sa srpskog jezika. Nije ‘izdate besplatne dionice’ nego ‘izdane besplatne dionice’!

New Report

Close