‘Nije nerealno očekivati da će Crobexi ponovno rasti’

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2013. u 10:19
Goran Vorkapić; Photo: Marko Lukunic/Vecernji list

Zahvaljujući usponu cijena dionica na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje dobro raspoloženje.

 Zahvaljujući usponu cijena dionica na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje dobro raspoloženje, no Crobex bi mogao ostati u fazi konsolidacije, nakon što je prošloga tjedna snažno porastao i dosegnuo najviše razine od svibnja prošle godine.

>>> Dan na ZSE započeo objavom da Dalekovod ima novog šefa NO-a

Od osam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 2 porast Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,24 posto, na 1.808 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,21 posto, na 1.010 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 14,3 milijuna kuna, otprilike kao i dan prije.

Najveći promet, 4,3 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 0,9 posto, na 210,70 kuna.

 

HT zvijezda dana

Domaće tržište vrijednosnica djelomično je nadoknadilo gubitke zabilježene u utorak, obzirom da je Crobex zabilježio dnevni rast od 0,24% na 1.808,40 bodova a Crobex10 je ojačao 0,21% na 1.010,86 bodova. Vodeći likvidni dobitnici bile su dionice Đuro Đaković holdinga, Petrokemije i Atlantske plovidbe koje su zabilježile dnevni rast cijene od 3,07%, 5,30%, odnosno 5,52%. Dionica Podravke narasla je 0,52% na prometu od 0,25 milijuna kuna, a kompanija je objavila da razmatra umanjenje vrijednosti određene nematerijalne imovine i usklađenje vrijednosti materijalne imovine. Ukupni iznos navedenih jednokratnih stavki procijenjen je na približno 70,0 milijuna kuna. U fokusu ulagača bio je i Hrvatski telekom, koji je narastao 0,92% prikupivši 4,32 milijuna kuna prometa i zaključio trgovanje na 210,70 kuna (najviša razina od 8. studenog prošle godine).

Dionicom Petrokemije ostvaren je, pak, promet od 1,5 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 5,5 posto, na 240 kuna.

Uz milijunski promet, cijena dionice AD Plastika porasla je za otprilike 1, a Ericssona Nikole Tesle za 0,2 posto.

„Na domaćem se tržištu osjeća doza optimizma, što se vidi i po cijenama i po prometu, no teško je za očekivati snažan pravocrtan nastavak rasta indeksa, kao što je bio protekloga tjedna, bez kraćeg predaha. Kako je Crobex dosegnuo najviše razine od svibnja prošle godine, očekujem njegovu konsolidaciju na ovim razinama, prije nego što počne novi uspon tržišta koji nije nerealno za očekivati“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo u Centar banci.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna više od 4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od svibnja prošle godine, dok je Crobex10 dosegnuo najvišu razinu od ožujka. S obzirom na recesijsko okruženje, pitanje je ima li prostora za daljnji uspon tržišta.

„Iako se fundamentalno nije ništa promijenilo, to i nije nužno, s obzirom da su valuacije dionica u nas postavljene vrlo nisko. Trenutno imamo nekoliko preuzimanja kompanija u tijeku, predstečajnih nagodbi, najava privatizacija i novih preuzimanja te će razdoblje pred nama sasvim sigurno biti zanimljivo“, kaže Vorkapić.

Krajem mjeseca kompanije će početi objavljivati financijske rezultate ostvarene u posljednjem lanjskom tromjesečju i cijeloj prošloj godini, što će pokazati kako posluju u recesijskom okruženju.

„Iako se makroekonomska situacija nije poboljšala, niz se kompanija prilagodio takvom okruženju i posluju dobro, a neke od njih i ne ovise previše o domaćem tržištu jer izvoze. S druge strane, u bankama štednja građana neprestano raste, te će postupno, kada se prepozna potencijal tih kompanija, dio tih sredstava doći i na tržište. Iako je pred nama dosta neizvjesno razdoblje, osobno sam optimističan“, zaključuje Vorkapić.

A sa svjetskih tržišta danas stižu pozitivni signali. Doduše, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, no na azijskim i europskim burzama indeksi su jutros porasli, zahvaljujući dobrom početku sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“nije nerealno” negacija negacije, dobro pazite da ne napišete nešto pozitivno o hrvatskom tržištu kapitala.

New Report

Close