Nestabilnost na azijskim burzama, jen ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2013. u 09:54
Epa

Oštar pad Nikkei indeksa na najnižu razinu u tri tjedna posljedica je dobitonosnih prodaja, nakon što su cijene dionica posljednjih tjedana snažno rasle.

 Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok je jen ojačao, jer su se ulagači odlučili na dobitonosne prodaje, nakon što je jučer japanska središnja banka olabavila monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 0,8 posto. Burzovni indeksi u Australiji i Singapuru ojačali su, pak, 0,2, odnosno 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u 17 i pol mjeseci. Oštar pad Nikkei indeksa na najnižu razinu u tri tjedna posljedica je dobitonosnih prodaja, nakon što su cijene dionica posljednjih tjedana snažno rasle.

„Neki su ulagači čekali pravi trenutak kako bi pokupili zaradu s tržišta, nakon što su tjednima cijene dionica rasle“, kaže Hiroichi Nishi, direktor u tvrtki SMBC Nikko Securities. Uz to, neki su ulagači više očekivali od središnje japanske banke, koja je jučer udvostručila ciljanu razinu inflacije na 2 posto i prihvatila program neograničene kupnje imovine, kako bi potaknula izlazak gospodarstva iz recesije. Mnogi analitičari sumnjaju da će te mjere izvući Japan iz dva desetljeća duge stagnacije i suzbiti deflaciju jer bi trebalo poduzeti znatno oštrije mjere po pitanju proračunskog deficita i javne potrošnje, koji su posljednjih godina bujali jer se pokušavalo potaknuti gospodarstvo. 

„Vlasti ne čine sve što bi trebale. Koriste samo stare metode, kao što je tiskanje novca kako bi se podržao gospodarski rast. No, ako to radite prečesto, ta mjera gubi na učinkovitosti“, kaže Francis Lun, direktor u tvrtki Lyncean Holdings. Zbog toga azijske ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon dobrih kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Na valutnim je tržištima, pak, u fokusu ulagača jen koji je posljednjih tjedana bio pod snažnim pritiskom jer se očekivalo labavljenje monetarne politike. No, od kada je jučer središnja japanska banka najavila nove mjere, jen je ojačao. Jutros je na valutnim tržištima tečaj dolara potonuo na 88,20 jena, dok se još jučer ujutro kretao iznad 90 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti skliznula je, pak, s jučerašnjih 118,70 na 117,40 jena. U odnosu na američku valutu, tečaj eura oscilira u rasponu od 1,3305 do 1,3330 dolara. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je oslabila 15-ak centi, na 96,50 dolara po barelu, nakon što je jučer skočila oko 70 centi.

Komentirajte prvi

New Report

Close