Nema vijesti koje bi znatnije pomaknule tržište

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 09:29
Foto: Thinkstock

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak bi trgovanje moglo biti slično kao i dan ranije.

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak bi trgovanje moglo biti slično kao i dan ranije, jer zasad nema novih korporativnih vijesti koje bi znatnije pokrenule tržište u jednom ili drugom smjeru.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa a 1 porast.

Crobex indeks porastao je u srijedu 0,15 posto, na 1.812 bodova, a Crobex10 za 0,73 posto, na 1.041 bod.

Redovni promet dionicama bio je nešto iznad 10 milijuna kuna te za 2,4 milijuna viši nego u utorak.

"Iako su većinu jučerašnjeg dana bili u padu, indeksi Zagrebačke burze na kraju dana su ipak završili s rastom vrijednosti, a porastao je i redovni dionički promet, pri čemu su dva izdanja imala milijunski promet – HT-a i Valamar Rivijere", ističe Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a s prometom od 3,2 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 156 kuna.

Milijunski promet, od 2,2 milijuna kuna, postigle su i dionice Valamar Riviere, kojima se trguje na MTP-a, a cijena im je pala za 0,10 posto, na 19,51 kunu.

Najveća je dobitnica dionica Ine, čija je cijena porasla 5,41 posto na 3.900 kuna, a njome je ostvareno 765,3 tisuće kuna prometa. U fokusu investitora ta je dionica zahvaljujući prijedlogu MOL-a o isplati dividende od 200 kuna po dionici, što čini ukupno 2 milijarde kuna.

Istodobno, najveća gubitnica bila je dionica Đuro Đaković Holdinga, s padom cijene od 6,25 posto.

Leko danas očekuje stagnaciju Crobexa, jer zasad nema novih korporativnih vijesti.

A na europskim tržištima indeksi su bilježili u srijedu tek minimalne promjene, iako je objavljeno nekoliko tržišno značajnih informacija. Londonski FTSE oslabio je 0,03 posto, na 6.729 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.373 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,55 posto, na 9.915 bodova.

"Najprije je Europska komisija najavila znatna ulaganja u cilju poticanja gospodarstva, a nakon toga su dužnosnici Europske središnje banke najavili mogućnost kupnje državnih obveznica u prvom kvartalu 2015. godine s ciljem stimulacije gospodarskog rasta i zaposlenosti", navodi Leko.

Najavljene mjere nisu značajnije pomakle dioničke indekse, ali jesu uspjele srušiti stope prinosa na obveznice značajnijih europskih država, pri čemu se posebno ističu njemačke desetogodišnje obveznice koje su dosegle novu rekordno nisku razinu, ističe Leko.

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok je energetski ponovno bio pod pritiskom zbog pada cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 0,07 posto, na 17.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.072 boda, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 4.787 bodova.

"Uslijed današnjeg američkog nacionalnog praznika, jučer je objavljen velik broj makroekonomskih pokazatelja, od kojih većina nakon dugo vremena pokazatelja nije ispunila očekivanja analitičara, ali nije ni narušila pozitivan sentiment na tržištu. Iako su podaci o rastu američkog BDP-a objavljeni dva dana prije, još su bili glavna pokretačka snaga rasta indeksa", kaže Leko.

Volumen trgovanja je bio ispodprosječan zbog predprazničnog raspoloženja ususret najvažnijem američkom blagdanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close