Nema novih vijesti i izvještaja koji bi pokrenuli investitore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2013. u 11:17
ZSE Guliver/Thinkstock

‘Očekujemo i danas nizak promet i stagnaciju Crobexa. Zasad nema novih poslovnih vijesti, niti financijskih izvješća, pa tržište nema katalizatora.’

Na Zagrebačkoj burzi očekuje se i danas stagnacija Crobexa, uz nizak obujam trgovanja jer zasad nema novih poslovnih vijesti, niti financijskih izvješća koje bi pokrenule investitore. Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Uz redovni promet od 11,3 milijuna kuna, što je na razini prethodnog trgovinskog dana, Crobexi su i jučer stagnirali, no uz negativni predznak. Tako je Crobex oslabio 0,33 posto, na 1.897 bodova, spustivši se nakon tri trgovinska dana ispod psihološki važne granice od 1.900 bodova. Crobex10 spustio se 0,05 posto, na 1.067 bodova.

Nalikvidnija, s 2,54 milijuna kuna prometa, i jučer je bila dionica HT-a. Cijena joj je ojačala 0,09 posto, na 220,10 kuna. Milijunski prometi ostvareni su i dionicama Leda, koje su poskupjele 0,65 posto, te Petrokemije, koje su pojeftinile 0,42 posto.

„Očekujemo i danas nizak promet i stagnaciju Crobexa. Zasad nema novih poslovnih vijesti, niti financijskih izvješća, pa tržište nema katalizatora“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci. Ipak, tehnička slika tržišta je dobra, dodaje Bošković.

Domaći burzovni indeksi na putu ostvarivanja dobitaka u mjesecu siječnju za više od 9 posto. „Raspoloženje na burzi i dalje je pozitivno. Osjeća se kod investitora povratak želje za trgovanjem, a raste i broj dionica kojima se svakoga dana trguje. Nadamo se da će se tako nastaviti i u idućem razdoblju“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Na inozemnim burzama, pak, sve je više opreza. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, ponajviše u defanzivnim sektorima, što pokazuje da su ulagači oprezno optimistični nakon što su Dow Jones i S&P indeks dosegnuli najviše razine u pet godina. Dow Jones ojačao je 0,52 posto, na 13.954 boda, a S&P 500 indeks 0,51 posto, na 1.507 bodova, što su njihove nove najviše razine od kraja 2007. godine. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,02 posto, na 3.153 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer ulagači vjeruju da se najveća svjetska gospodarstva oporavljaju. „Tehnička slika najvažnijih inozemnih tržišta pokazuje da su ona nakon višetjednog rasta u području prekupljenosti. Investitori su stoga sve više na oprezu, i kao da traže prilike za dobitonosne prodaje“, zaključuje Bošković.

Komentirajte prvi

New Report

Close