Nekoliko malih tvrtki već pregovara o prikupljanju kapitala na burzi

Autor: Tomislav Pili , 14. veljača 2018. u 08:09
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Prezentaciji novog burzovnog ‘alata’ za pronalazak izvora financiranja nazočit će predstavnici 60-ak tvrtki.

Nova platforma Zagrebačke burze za prikupljanje kapitala za male i srednje tvrtke privlači konkretan interes domaćih kompanija.

Platforma Progress započet će s radom do kraja ožujka, a danas će biti predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Kako doznajemo, oko 60 kompanija nazočit će prezentaciji. "Interes je velik te intenzivno razgovaramo s nekoliko poduzeća", tvrdi predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić ne otkrivajući detalje. Na pitanje o motivima osnivanja Progressa, pojašnjava kako u Hrvatskoj postoji oko 13.440 malih i srednjih poduzeća, a njih više od 1300 ima kapital između dva i 20 milijuna eura te upravo ona predstavljaju ciljnu skupinu za Progress tržište.

"Među njima postoji određeni broj onih koji se nalaze u fazi intenzivnog rasta i razvoja i imaju potrebu za većim količinama novca, a istovremeno raspolažu malim novčanim sredstvima i niskom stopom imovine te su osobito osjetljiva jer su najčešće odbijana od strane kreditnih institucija. Uz to, 70 posto kreditnih linija za takva poduzeća je kratkoročno uz kamatne stope od čak jedan ili dva postotna boda više od onih za veće i zrele kompanije", tvrdi čelnica burze.

Ako takva poduzeća i uđu u neku od kreditnih linija, nerijetko ta sredstva koriste za pokrivanje obrtnog kapitala i premošćivanje likvidnosti, a nose i rizik kontinuiranog refinanciranja, pa mnogobrojna poduzeća završe s više uzastopnih kreditnih linija i većinu prihoda koriste za pokrivanje kamata i naknada, dodaje Gažić. "Također, među tim poduzećima je i nemali broj onih koja su u obiteljskim vlasništvu te trebaju prenijeti vlasništvo na iduću generaciju. Pronalazak strateškog partnera ili prodaja poduzeća zahtjevan je i dugotrajan proces pa ne čudi činjenica da je u Hrvatskoj samo jedan posto vlasnika uspjelo osigurati budućnost poslovanja na taj način", kaže Gažić.

Putem Progressa bit će moguće prikupljanje novog kapitala, ali i tehničko listanje dionica koje omogućava jednostavniju promjenu, odnosno transfer vlasništva. Da se radi o zanimljivom konceptu, svjedoči i Alan Sumina, predsjednik Uprave proizvođača video-igara Nanobit. Sumina kaže kako Nanobit u ovom trenutku nema potrebe za dodatnim kapitalom. "Pratit ćemo kako se razvija situacija oko nove platforme te, ako se okolnosti promijene, sigurno ćemo razmisliti i o takvom obliku prikupljanja kapitala za daljnje širenje", kaže Sumina.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kojeg onog iz Todexa koji je bio blue chip? niti kune više na ZSE!

kojeg
kapitala
negativnog
nestalog
ukradenog
zarobljenog
koji vas
zanima

Bolje bi ti bilo da se brineš oko postojećeg stanja na burzi i razine njezine transparentnosti nego kako da uzmeš zub za rasprodaju lokalnih SME u banani. Stvarno ta Gazic nema ni znanja, ni iskustva, a ni umjesnosti za vodjenje jedne lokalne burze.

New Report

Close