Perjanicama analitičari prognoziraju dobru godinu: Atlantic i Podravka spremni za ‘šoping’

Autor: Tomislav Pili , 02. siječanj 2019. u 13:29
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Domaći investitori ipak nemaju toliko razloga za nezadovoljstvo. CROBEXtr, koji uračunava i dividende, za 2018. je 2,8 posto niži.

Dionički indeks Zagrebačke burze i drugu je godinu zaredom završio u minusu, a među malobrojnim dobitnicima prehrambeni se sektor lani pokazao kao apsolutni pobjednik. Štoviše, kompanije iz tog sektora ove bi godine mogle postati glavni nositelji preuzimanja. Trgovinski podaci Zagrebačke burze pokazuju kako je CROBEX zaključio prošlu godinu s minusom od 5,1 posto čime je ipak ponešto ublažio godišnji gubitak u odnosu na 2017. kada je pod pritiskom urušavanja Agrokora potonuo 7,6 posto.

Ipak, kada se uračunaju dividende, domaći investitori nemaju toliko razloga za nezadovoljstvo. Naime, vrijednost indeksa CROBEXtr, koji uračunava i dividende, za 2018. je 2,8 posto niža. Podsjetimo, u 2017. CROBEXtr izgubio je okruglih pet posto. Iako je pravomoćnošću nagodbe s vjerovnicima situacija s Agrokorom stabilizirana čime je izbjegnut veliki udarac ukupnom gospodarstvu, "duh" afere u nekad najvećoj domaćoj privatnoj kompaniji i dalje lebdi nad tržištem kapitala.

"Situacija s Agrokorom značajno je utjecala na povjerenje investitora u negativnom smislu, a povjerenje je upravo osnovni postulat funkcioniranja tržišta kapitala. Izgradnja povjerenja dugotrajan je i kompleksan proces u koji ulažemo velike napore, a svako njegovo narušavanje ima jednako dugoročne posljedice", kaže predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić u osvrtu na burzovnu godinu iza nas. Uz to, iako iz političke arene godinama pristižu najave privatizacija državnih tvrtki, još jednu godinu zaključit ćemo bez realizacije tih najava.

Dobar investicijski projekt poput takvog sigurno bi bio najveći zamašnjak domaćeg tržišta kapitala, dodaje Gažić. Na pitanje koliko je situacija sa svjetskih tržišta utjecala na izvedbu CROBEX-a, Ivana Gažić ocjenjuje kako sentiment na svjetskim burzama samo djelomice utječe na naše tržište, ali negativni globalni sentiment "sigurno ne pomaže raspoloženju na domaćem tržištu".

Dionice 'u zelenom'
A negativno raspoloženje uspjelo je "preživjeti" samo šest dionica iz sastava CROBEX-a kojima je cijena tijekom prošle godine uspjela porasti. Vrijednosnica crikveničkog hotelijera Jadran nije uzeta u obzir zbog spajanja dionica. Uvjerljivi dobitnici su Podravka i Atlantic sa skokom cijene od 39, odnosno 34,5 posto. To su ujedno i jedine dionice s dvoznamenkastim rastom cijene. Od ostalih dionica u "zelenom", Zagrebačkoj banci cijena je uvećana 8,5 posto, Maistri 7,1 posto, a AD Plastiku više od četiri posto. Jedini predstavnik građevinskog sektora je Ingra s rastom od 1,1 posto. Društva čije dionice su ostvarile rast u ovoj godini su između ostalog pokazale i dobre financijske rezultate u prva tri tromjesečja 2018. godine, tumače analitičari Raiffeisen banke.

"Podravka i Atlantic Grupa su u tromjesečnim financijskim izvješćima pokazale dosljednost prezentirane strategije i dobre financijske rezultate što je potaknulo investitore da povećaju svoje pozicije što je rezultiralo rastom njihovih cijena. Atlantic Grupa je nastavila s prodajom operacija koje ne spadaju u osnovnu djelatnost, pa su tako u srpnju objavili prodaju kozmetičke tvrtke Neva. Takav strateški potez s restrukturiranjem distribucijskog dijela poslovanja rezultirali su s puno efikasnijom kompanijom što su ulagatelji prepoznali te su nastavili s kupovinom dionice", komentiraju analitičari.

  "Kod Podravke su rezultati drugog tromjesečja također pokazali solidan nastavak prodaje i porast profitnih marži te su potaknuli daljnji porast cijene dionice. Značajan interes za dionicom Podravke pokazali su mirovinski fondovi koji su već vlasnici dionice, u kojima prednjači PBZ CO koji je nastavio s kupovinom dionice i u posljednjem tromjesečju u godini. Mirovinski fondovi uglavnom imaju dugoročniji horizont i u kraćim razdobljima ne mijenjaju svoje strategije već se uglavnom kroz duže razdoblje pozicioniraju u pojedinim vrijednosnicama baš zbog niske likvidnosti domaćeg tržišta kapitala.

U takvim uvjetima je sav višak ponude te dionice bio zadovoljen potražnjom od tih institucionalnih investitora te posljedično nije ni moglo doći do pada cijene dionice", ocjenjuju u RBA.

Rast profitabilnosti
Kompanije u prehrambenom sektoru, poglavito Atlantic Grupa i Podravka, pokazala su značajan porast operativne profitabilnost te se očekuje da nastave poslovanje sa postojećim operacijama na sličnim razinama efikasnosti, smatraju analitičari.  "Razduživanjem se tim društvima otvara mogućnost za ostvarenje rasta spajanjima i akvizicijama te postoji vjerojatnost da društva u sljedećoj godini preuzmu neko drugo društvo koje posluje u njihovim osnovnim djelatnostima na tržištima na kojima su društva aktivna.

U tom slučaju bi dio rasta prihoda od prodaje mogao biti ostvaren anorganski i prihodi od prodaje bi u tom slučaju mogli dosegnuti i dvoznamenkaste stope rasta. S druge strane organski rast očekujemo na nižim razinama, a očekuje se da će i neke kategorije na godišnjoj razini ostvariti negativne stope rasta. Nastavak rasta dolazaka turista očekuje se na razinama od 4,5 posto odnosno četiri posto u 2019. i 2020. godini što će podržati potražnju za pojedinim kategorijama prehrambenih proizvoda na domaćem tržištu.

No s obzirom na to da ta društva veći dio prihoda ostvaruju na stranim tržištima, ostaje za vidjeti kako će se potražnja za njihovim proizvodima razvijati na stranim tržištima", smatraju u RBA. No, usprkos rastu dionica iz prehrambenog sektora, CROBEX je ove godine bio pod pritiskom kretanja dionica iz transportnog sektora i sektora industrije, koji bilježe dvoznamenkaste stope pada, ali i kretanjima u turističkom sektoru, komentirala je analitičarka Erste banke Magdalene Dolenec.

"Usporavanje rasta turističkih dolazaka, smanjena očekivanja, kao i sve izazovnije okruženje i konkurencija vršili su pritisak na turističke dionice", ističe Dolenec. Od turističkih dionica Arena Hospitality Group ostvarila je minus od 24,2 posto dok je Valamar Riviera zabilježio 16,1 posto pada. Najveći gubitak ostvarile su dionice Viktora Lenca koje su potonule 58 posto te Dalekovoda koji se stropoštao više od 57 posto. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Jel to prognoziraju analiticari iz Erste-a koji su na ERSTE ADRIATIC EQUITY, inace dionickom fondu, u zadnje tri godine napravili minus od 5%?

Mene samo zanima tko se usudi drzati novce u tvrtkama koje su nastale na političkim nogama ?

Političke dionice.

ATGR i Podravka su novi Agrokor.

SPICE girls od mirovinskih fondova.

Mirovinci će morati početi odgovarati za svoja ulaganja ili ih treba ukinuti.

Neka ljudi dobe odmah svoju lovu pa neka odluče što će s njom.

evo ih…samo njih cekalo za ponor marketa..ersteovci su odlican indikator .
ocito imaju jos masu toga za iskrcati ..

New Report

Close