Nasdaq OMX počinje raditi u 4 ujutro, Zagreb pomiče predotvaranje na 9 sati

Autor: Tin Bašić , 19. veljača 2013. u 09:22
EPA

‘Potez Nasdaqa je logičan jer financijsko tržište radi u puno vremenskih zona’.

Jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih burzovnih operatera Nasdaq OMX vrlo vjerojatno će još i ranije ulagačima otvarati svoja vrata. Potez je to kojim Nasdaq želi još više konkurirati NYSE Euronextu u borbi za povećanjem volumena. Već godinama Nasdaq je otvarao u 7 ujutro da bi ulagači sa Zapadne obale, kod kojih je tada oko 9:30 ujutro, mogli početi trgovati kad i ostali. Sada Nasdaq predlaže otvaranje trgovanja još i ranije – u 4 sata ujutro.

Posljedica globalizacije
“To je korak bliže prema non-stop radnom vremenu. Vjerujem da ćemo u jednome trenutku imati mogućnost trgovanja svim instrumentima gotovo cijelo vrijeme”, kazao je Stephen Enrlich, čelni čovjek Lightspeed Financiala, njujorške brokerske kuće. Pomicanje radnog vremena posljedica je globalizacije financijskih tržišta, a tim potezom Nasdaq bi ostvario dodatan prihod od europskih igrača kojima trgovinski dan počinje kada oni američki spavaju. Razlog za ranije otvaranje trgovanja leži i u tome da bi europski, ali i ostali neamerički investitori mogli trgovati sa poznatim dionicama poput Applea. Ulagači takvim dionicama više vole trgovati na njihovim matičnim burzama nego primjerice na Frankfurtskoj burzi gdje je Apple isto uvršten. No nisu svi zadovoljni s sve ranijim trgovanjem. “Kada se odlučuju za takve poteze, zaboravljaju na male pojedinačne ulagače. Trgovci u primjerice pacifičkoj vremenskoj zoni sada bi bili suočeni s paljenjem računala već nakon ponoći. Što je s onima u San Francisku? Što će sada trgovati od jedan poslije ponoći do 13 sati?”, pita se Tom Carter iz brokerske kuće Jones Trading Institutional Services iz Los Angelesa. Čelnici Nasdaqa na ovaj način pokušavaju povećati volumene trgovanja i likvidnost budući da je posljedica financijske krize drastično povlačenje ulagača s tržišta kapitala. Brad Vopni, stariji potpredsjednik Nasdaqa kazao je da žele “svim svojim članovima i kompanijama omogućiti više alata za trgovanje kako bi diverzificirali svoje strategije, horizonte ulaganja i averzije prema riziku”.

I u Zagrebu se produžuje
“Potez Nasdaqa je logičan s obzirom na to da je financijsko tržište pod jako puno vremenskih zona i sve ide prema tome da burze jednoga dana rade 24 sata. Puno je malih investitora u svijetu koji nemaju vremena trgovati za vrijeme svog radnog vremena i njima bi odgovaralo da burze duže rade”, kazala je za Poslovni dnevnik predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić.Ističe da čak i na razini Europske Unije postoji inicijativa za harmonizacijom rada burzovnih operatera. Stoga radno vrijeme vrlo vjerojatno će mijenjati i Zagrebačka burza. Naravno, ne razmišlja se o 24-satnom vremenu trgovanja, nego o produljenju dosadašnjeg trgovinskog režima. “Obzirom da smo uveli trgovanje certifikatima, a najviše se trguje papirima vezanima na njemački indeks DAX, proveli smo anketu među članovima i veći ih se dio pozitivno izjasnio o duljem trgovinskom vremenu burze. Međutim, ne bi došlo do drastičnih promjena u trgovinskom vremenu”, objašnjava Gažić. Kaže da je preliminarni plan da predotvaranje počinje u 9 sati ujutro i traje 15 minuta nakon čega počinje redovno trgovanje, a dan bi završio u 16:30. Sada predtrgovanje, odnosno postavljanje prvih naloga i određivanje inicijalnih cijena dionica počinje u 9:30 i traje do 10:00 sati, a dan završava u 16:00 sati. “Nadamo da bi početkom srpnja takav režim mogao zaživjeti”, poručila je Gažić. Tada bi novo radno vrijeme domaće burze, ukoliko ga odobri regulator, trebalo zaživjeti stupanjem na snagu novih Pravila burze.

Komentari (2)
Pogledajte sve

crobex na 3000 pa da vidiš likvidnosti. do tad ništa…

s obzirom da je omx toliko dobar sustav mislim da nema strah da će pasti ako stavite sve dionice u redovan režim iz posebnog.inače je bilo obrazloženje da sustav ne može izdražati toliko trgovanja i naloga kad je ht bio aktualan prije par godina.

mislim da ove godine ističe ugovor sa omx pa ne znam na kojemu sustavu će se uopće trgovati .možda se vrti zse na palice kao na ksaveru.

New Report

Close