Nasdaq nezaustavljivo raste

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2015. u 22:00
Viši i od Dot.com balona /REUTERS

Uspon tehnološkog indeksa nastavljen i u petak.

Nakon što je u četvrtak postavio rekordnu vrijednost nadmašivši vrijednost iz 2000. u vrijeme Dot.com balona, američki tehnološki indeks Nasdaq nastavio je uspon i u petak.

Oko 16.30 sati po srednjoeuropskom vremenu indeks je vrijedio 5090 bodova uz rast od 0,7 posto. Prema mišljenju američkih analitičara tržišta kapitala, sadašnja situacija ima vrlo malo sličnosti s 2000. kada je započeo strmoglavi pad Nasdaqa, pa je do 2002. izgubio više od 75 posto vrijednosti. "Cijene dionica mnogih brzorastućih kompanija 2000. godine kretale su se na razinama od 200 do 300 puta iznad zarada tih kompanija po dionici. Taj se balon morao ispuhati. No, sada je situacija sasvim drugačija nego 2000.", kaže Walter Price, direktor u tvrtki AllianzGI Global Technology.

Posljednjih 10-ak godina indeks, zahvaljujući razvoju tehnološkog i biotehnološkog sektora, socijalnih medija i mobilne telefonije, gotovo neprestano raste, izuzev razdoblja velike recesije u SAD-u 2008. godine. "Rekord Nasdaqa pokazuje snagu u tehnološkom i biotehnološkom sektoru, a očekuju se preuzimanja u oba sektora, posebice biotehnološkom", kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group. 

Komentirajte prvi

New Report

Close