Nakon snažnog prošlotjednog dobitka, Crobexi u minusu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. kolovoz 2014. u 13:38
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Nakon snažnog prošlotjednog dobitka, na Zagrebačkoj burzi oko podneva Crobexi su bili u minusu uz pojačanu likvidnost, ponajviše zahvaljujući milijunskom prometu dionicom Ericssona Nikole Tesle.

Nakon snažnog prošlotjednog dobitka, na Zagrebačkoj burzi oko podneva Crobexi su bili u minusu uz pojačanu likvidnost, ponajviše zahvaljujući milijunskom prometu dionicom Ericssona Nikole Tesle.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,53 posto, na 1.856 bodova, prekinuvši tako danas 8-dnevni pozitivni niz.

Istodobno, Crobex10 se spustio 0,83 posto, na 1.049 bodova, prekinuvši 7-dnevni pozitivni niz.

Oba indeksa protekli tjedan završila su s dobitkom većim od 2,3 posto.

Redovni promet dionicama do podneva je dosegnuo 7,5 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Likvidnost je na domaćem tržištu i dalje slaba, ali mnogo bolja nego prethodnih dana, ponajviše zahvaljujući transakciji dionicom Ericssona Nikole Tesle. Crobex je u blagom minusu“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvareno je do podneva 4,5 milijuna kuna, a cijena joj stagnira na 1.413 kuna.

Po likvidnosti, slijedi dionica Podravke, sa 936.000 kuna prometa i rastom cijene za 0,56 posto, na 313,17 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Atlantic grupe, kojom je ostvareno 376.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 3,36 posto, pa je ujedno i najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima, dosegnuvši novu najvišu razinu od IPO-a 2007. godine – 1.053 kune.

Među većim gubitnicama, pak, dionica je Tehnike, sa cjenovnim padom od 3 posto, na 411 kuna.

Dionicom HT-a do podneva je bilo ostvareno 258.000 kuna, a cijena joj se spustila 0,18 posto, na 151,8 kuna.

Od makroekonomskih objava, u petak se očekuje se objava prve procjene BDP-a za drugo tromjesečje te turistički rezultati za srpanj i prvih sedam mjeseci, dodaje Matić.

„Investitori će i dalje pratiti zbivanja na svjetskim burzama, a za konkretne smjernice čekaju se vijesti iz domaćeg poslovnog sektora“, ističe Matić.

Na europskim inozemnim burzama prevlada pozitivan sentiment potaknut prošlotjednim komentarom predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da bi ECB uskoro mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku, navodi Matić. Frankfurtski DAX i pariški CAC u plusu se oko jedan posto. Londonska burza danas ne radi zbog praznika u Britaniji.

Od makroekonomskih objava, danas je objavljen pad Ifo indeksa poslovne klime u Njemačkoj. Ifo spustio se u kolovozu na najnižu razinu od prošlogodišnjeg srpnja, na 106,3 boda. U prethodnom je mjesecu iznosio 108 bodova.

„Danas još čekamo indeks aktivnosti u američkom uslužnom sektoru, a sutra povjerenja potrošača u SAD-u za kolovoz i podatak o vrijednosti narudžbi trajnih dobara SAD-u u srpnju“, zaključuje Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close