Nakon devet godina gasi se “alternativna burza”

Autor: Tomislav Pili , 23. ožujak 2018. u 07:51
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Trgovinska platforma sa 17 vrijednosnica ukida se 1. listopada.

Nakon devet godina Zagrebačka burza gasi alternativno tržište CE Enter. Kako su s burze priopćili u četvrtak, zadnji dan trgovanja vrijednosnicama na CE Enteru bit će 28. rujna, a platforma će službeno biti ugašena 1. listopada. “Gašenje CE Enter tržišta motivirano je namjerom Burze da upravlja jednim MTP tržištem sa značajno višim standardima korporativnog upravljanja i transparentnosti, a riječ je o novoj trgovinskoj platformi pod nazivom Progress”, pojašnjava se u priopćenju.

 

Izabrana Victoria Consulting

Zagrebačka burza licencirala je novog ovlaštenog savjetnika za Progress tržište, tvrtku Victoria Consulting. Time je do sada ukupno 12 tvrtki ispunilo uvjete za obnašanje statusa savjetnika kompanijama koje će biti primljene na Progress tržište, priopćili su u četvrtak s burze. Zainteresirani za stjecanje statusa i dalje mogu slati svoje prijave, dodaje se u priopćenju.

CE Enter je uspostavljen 2016. godine kao nastavak dotadašnje Multilateralne trgovinske platforme (MTP) kojom je Zagrebačka burza upravljala od 2009. godine. CE Enter karakteriziraju niži propisani zahtjevi transparentnosti koji se postavljaju pred tvrtke izdavatelje u odnosu na Uređeno tržište. Na CE Enteru se trenutno trguje sa 17 vrijednosnica, 15 dionica i dvoje prava ukupne vrijednosti 3,5 milijarde kuna. Prema podacima za prošlu godinu, ukupan promet na CE Enteru iznosio je 74,5 milijuna kuna što je 16,5 posto manje nego godinu ranije. Dionički je promet lani dosegnuo 69,6 milijuna kuna, 18,5 posto manje na godišnjoj razini.

 

74 milijuna

kuna iznosio je ukupni promet prošle godine na CE Enteru

Pad prometa nastavljen je i ove godine: do kraja veljače protrgovano je tek 4,7 milijuna kuna, 82 posto manje nego u prva dva lanjska mjeseca. CE Enter imao je minimalni utjecaj na prihode, tvrdi Zagrebačka burza. Na pitanje očekuju li da dio izdavatelja preseli na Uređeno tržište ili Progress, ističu kako bi svakako bilo dobro kada bi određeni broj tih društava iskazao interes za prelazak što bi pozitivno utjecalo na razinu transparentnosti na tržištu. Što se tiče Progressa, tvrde kako su u intenzivnim razgovorima s više potencijalnih kandidata. “Vjerujemo da ćemo uskoro imati prva primanja u trgovinu”, naglašava burza.

Komentirajte prvi

New Report

Close