Najvećih 100 na burzi vrijedi rekordnih 17,4 bilijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2017. u 07:41
Tehnološki sektor već drugu godinu prednjači pred financijskim/REUTERS

Treću godinu u istraživanju PwC-a Amerika je zastupljena s 55 kompanija i 63 posto kapitalizacije.

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih kompanija ove je godine, ponajviše zahvaljujući američkim poduzećima, porasla za 1,86 bilijuna dolara ili 12 posto u odnosu na kraj ožujka 2016., te je dosegnula rekordnu vrijednost od 17,4 bilijuna dolara, objavila je konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC).

Pritom su za gotovo 70 posto rasta zaslužne američke kompanije zbog dobrih gospodarskih uvjeta prije i poslije predsjedničkih izbora u SAD-u. S druge strane, Europa je uspjela zaustaviti dvije godine pada vrijednosti, ali se njezin udio i dalje razmjerno smanjuje.

 

70 posto

rasta zasluga je američkih kompanija zbog dobrih ekonomskih uvjeta prije i poslije izbora

Apple najuspješniji 
Treću godinu zaredom, navodi se u istraživanju, SAD je zastupljen s više od polovice 100 najvećih svjetskih poduzeća, točnije 55 kompanija sa 63 posto ukupne tržišne kapitalizacije. Apple je i ove godine, šeste zaredom, najuspješnije poduzeće budući da su povećali vrijednost za 149 milijardi američkih dolara ili za više od 25 posto u usporedbi s 2016. Slijedi Amazon koji je povećao svoju tržišnu kapitalizaciju za više od 50 posto u 2017. godini. Facebook, Bank of America i JPMorgan Chase također su snažno utjecali na rast SAD-a. Tehnološki sektor drugu godinu zaredom prednjači nad financijskim sektorom, potvrđujući trajnu privlačnost tehnoloških poduzeća. Tri najveća svjetska poduzeća i dalje su iz tehnološkog sektora: Apple, Alphabet i Microsoft.

Europa se još nije oporavila 
Europska se poduzeća, s druge strane, još nisu u potpunosti oporavila od financijske krize te su tijekom prošlog desetljeća iskusila nagle poraste, ali i nestabilnosti. Europa je stoga zastupljena sa samo 22 poduzeća, devet manje nego 2009. godine, odnosno 19 manje nego 2008., a na nju otpada samo 17 posto sveukupne tržišne kapitalizacije, u odnosu na 36 posto 2008. godine. Ukupna tržišna kapitalizacija Kine i Hong Konga porasla je za 14 posto u odnosu na prošlu godinu te, kao i lani, imaju 11 poduzeća na popisu 100 najvećih. Pritom su Tencent i Alibaba trenutno na 11. i 12. mjestu te su na rubu ulaska u 10 najvećih svjetskih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close