Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. travanj 2015. u 10:17
Foto: Hina

Crobex indeks prošloga je tjedna na Zagrebačkoj burzi nastavio jačati treći tjedan zaredom.

Crobex indeks prošloga je tjedna na Zagrebačkoj burzi nastavio jačati treći tjedan zaredom, a uoči sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija u fokusu investitora bile su ponajviše dividendne dionice.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0,75 posto, na 1.736 bodova, a Crobex10 za 0,76 bodova, na 1.014 bodova.

Redovni promet iznosio je 52,5 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna više nego u tjednu prije.

"Travanj je na domaćem tržištu dao dašak snage Crobexu, koji se oporavlja treći tjedan zaredom, uoči skorašnje sezone objave poslovnih rezultata kompanije za prvo ovogodišnje tromjesečje", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Ističe kako se i prosječni dnevni promet blago poboljšao u odnosu na ožujak, pa se tako od početka travnja kreće dnevno oko 8 milijuna kuna, dok je u ožujku u prosjeku iznosio 7 milijuna.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 8,8 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,24 posto, na 165,5 kuna.

U petak je Societe Generale – Splitska banka u ime banke, a za račun klijenta koji se vodi na zbirnom skrbničkom računu dioničara s vlasničkim udjelom od 6,77 posto dionica HT-a, predložila glavnoj skupštini HT-a povećanje iznosa dividende na ukupno 13,80 kuna. Skupštinu HT-a, sazvana je za 29. travnja ove godine, a Uprava je predložila dividendu od 7 kuna po dionici.

Slijedi dionica Valamar Riviere, s prometom od 8,3 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 5,51 posto, na 20,5 kuna. Uprava Valamar Riviere u srijedu je objavila da će Glavnoj skupštini 8. svibnja predložiti dividendu od 0,55 kuna po dionici, koja će se isplatiti iz zadržanih rezervi iz prethodnih godina.

"Ta dividenda implicira prinos od 2,86 posto posto na cijenu od utorka, odnosno dana prije objave prijedloga", navodi Čićin šain.

U fokusu investitora bila je i dionica AD Plastika, s prometom od 4,4 milijuna kuna i skokom cijene za 10,4 posto, na 103 kune.

Najveći skok cijena ostvarila je dionica RIZ Odašiljača, za 17,65 kuna, na 120 kuna. Znatniji rast cijene zabilježila je i dionica Badela 1862, za 12 posto, za 22,40 kuna.

Najveći pad cijene zabilježila je, pak, dionica Medike, za 11,54 posto, na 12.650 kuna.

Od poslovnih vijesti, Uprava Končara – distributivni i specijalni transformatori, pak, i po povlaštenoj i po redovnoj dionici ove godine predlaže 42,66 kuna dividende, o čemu će dioničari odlučivati na skupštini 25. svibnja. Redovna dionica te kompanije poskupila je 1,5 posto, na 1.079 kuna, a povlaštena za 2,75 kuna, na 1.119 kuna.

"Unatoč rastu u posljednja dva tjedna, zadržavam negativni pogled na Crobex u kratkome roku i to zbog negativnog fundamentalnog, tehničkog i valuacijskog aspekta", napominje Čićin-Šain.

Što se tiče fundamentalnih izgleda, Čićin-Šain i dalje očekuje da će zarade i prihodi kompanija biti pod pritiskom.

"Negativna je i tehnička slika tržišta, s obzirom da još nema naznaka da bi se 20-dnevni i 50-dnevni pomični prosjeci Crobexa počeli kretati natrag prema njegovom 200-dnevnom pomičnom prosjeku. Valuacijski gledano, pak, u odnosu na ostale burze brzorastućih tržišta, Crobex je i dalje relativno skuplji", ocjenjuje Čićin-Šain.

Potonje pojašnjava time što je trenutna multipla cijene i očekivane zarade u 2015. za Crobex u visini 13 puta zarade, dok je slovenskog burzovnog indeksa SBITOP 10 puta, a MSCI indeksa brzorastućih tržišta 12 puta.

"To sugerira da je Crobex trenutno blago precijenjen, a SBITOP podcijenjen", zaključuje Čićin Šain.

Komentirajte prvi

New Report

Close