Najveći pad dionica ove godine! Investitori pobjegli zbog jednog razloga

Autor: Tomislav Pili, HINA , 06. kolovoz 2019. u 08:08
Foto: Getty Images

Tehnološki Nasdaq srezan je najviše, za 3,47 posto na 7726 bodova.

„Crni ponedjeljak“ na američkim burzama. Indeksi Njujorške burze zabilježili su najveći dnevni pad u ovoj godini nakon što je Dow Jones u jednom trenutku potonuo čak 950 bodova, no pred kraj trgovanja uspio se malo oporaviti te je „zvukom zvona“ za kraj trgovanja bio srezan za 766 bodova spustivši se na 25.718 bodova. U odnosu na petak gubitak iznosi 2,9 posto. Još je više pao S&P 500, za 2,98 posto dosegnuvši 2844 boda što je najgori dnevni pad od veljače prošle godine. Tehnološki Nasdaq srezan je najviše, za 3,47 posto na 7726 bodova.

Potonuće Wall Streeta u ponedjeljak vrhunac je negativne serije koja u slučaju S&P-a 500 i Nasdaqa traje već šest dana što tehnološki indeks nije zabilježio od kraja 2016. godine, dok Dow Jones tone peti dan. U odnosu na rekordne vrijednosti koje su dosegli prošli mjesec, američki dionički indeksi izgubili su više od pet posto vrijednosti. Bijeg investitora iz dionica izazvao je kineski odgovor na prošlotjednu Trumpovu najavu da će 1. rujna uvesti carine od 10 posto na dodatnih 300 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD. Kina je u ponedjeljak na to odgovorila najvećim slabljenjem svoje valute u posljednjih 11 godina.

Od „viđenijih“ američkih dionica koje su se našle na udaru rasprodaje valja spomenuti Apple koji je izgubio više od pet posto vrijednosti padom na 193,58 dolara zbog zabrinutosti kako će se carine odraziti na prodaju iPhonea.

Trgovinska napetost između Pekinga i Washingtona dosegnula vrhunac

Trgovinska napetost između Washingtona i Pekinga dosegnula je u ponedjeljak vrhunac, otklonivši mogućnost brzog dogovora dvojice orijaša i potičući strah od njezina štetnog utjecaja na ionako slab gospodarski rast u svijetu.

Kina koja strogo kontrolira tečaj svoje valute, dopustila je u ponedjeljak njezin nagli pad prema dolaru pa su Sjedinjene Države desetak sati poslije službeno optužile Peking da manipulira svojom valutom ne bi li stekao nezasluženu prednost čineći svoje proizvode jeftinijim za izvoz.

Nakon akcije Pekinga, jen je tijekom dana pao ispod simbolične granice od 7 jena za dolar, što je najniža razina u zadnjih 11 godina.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Nije istina !! Investitora u Hr sve vise, place su sve vece, porezi sve manji, bdp najbolji na svijetu, tece nam med i mlijeko. Samo budale odlaze i ne investiraju !!!

J…o vas Tramp.

Ajde napokon da i oni malo se skuliraju, budući da su kontinuirano u ATH pozicijama.. al baš još par dana takvih minusa da odrade,, iako to ništ aim ne znači jer oni puno brže odu još više

New Report

Close