Najveći izlazak na burzu u EU

Autor: Tomislav Pili , 14. ožujak 2017. u 22:00
Gestamp će uvrstiti četvrtinu dionica na četiri burze/FOTOLIA

Proizvođač autodijelova Gestamp vrednovan 3,7 mlrd. eura.

Španjolski proizvođač auto-dijelova Gestamp planira inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) koja će kompaniju vrednovati na 3,7 milijardi eura.

Time će Gestampov izlazak na burzu biti najveći europski IPO u dosadašnjem dijelu 2017. godine. Radi se o pravom divu proizvodnje auto-dijelova osnovanom 1997. godine, a koji u 98 tvornica širom svijeta zapošljava 36.000 ljudi. Njegovi dijelovi mogu se pronaći u preko 800 modela automobila. Među kupcima nalaze se i Volkswagen i Renault. Neto dobit prošle je godine iznosila 221 milijun eura, 37 posto više nego godinu ranije, a dobit prije oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) bila je 11 posto viša na 841 milijun eura.

Kompanija je najavila kako planira uvrstiti četvrtinu dionica na burzama u Madridu, Barceloni, Valenciji i Bilbaou. Uvrštenje se planira u drugom polugodištu. Aranžeri uvrštenja bit će banke JPMorgan Securities, Morgan Stanley i UBS. Gestampova najava treći je IPO koji će se ove godine odigrati na španjolskom tržištu kapitala. Ranije su uvrštenje dionica najavile kompanije Prosegur te građevinska kompanija Neinor koja će prodati 60 posto svojih dionica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close