Najveći izlazak na burzu od Facebooka golica i Hrvate

Autor: Tomislav Pili , 17. studeni 2016. u 10:00
Aplikacija je lansirana 2012., a danas ima 150 milijuna korisnika /REUTERS

Hrvatski brokeri ne isključuju mogućnost da dionice kupe i naši ulagači.

Pomalo tajnovito i u tišini odigravaju se pripreme za najveće izlistavanje dionica na američkom tržištu od izlaska Alibabe prije dvije godine, a za koje bi mogli biti zainteresirani i hrvatski ulagači.

Prema navodima upućenih izvora američkih medija, Snapchat je predao papire potrebne za odobravanje uvrštenja Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC). Time je korak bliže izlasku na burzu u ožujku koji bi kompaniju mogao vrednovati između 20 i 25 milijardi dolara. To bi bila i najveća tehnološka inicijalna javna ponuda (IPO) od burzovne premijere Facebooka prije četiri godine. Snapchat pripreme za IPO radi bez ikakve javne objave, što mu omogućuje američka regulativa prema kojoj kompanije s prihodima manjima od milijardu dolara mogu u tajnosti vršiti pripreme za IPO. Tako  u tišini mogu testirati interes ulagača.

 

25milijardi

dolara gornji je raspon očekivanog vrednovanja Snapchata na burzi

Podsjetimo, Snapchat je lansiran 2012. godine kao aplikacija koja omogućuje korisnicima slanje fotografija koje nestanu čim su pogledane, što je bio adut u zaštiti privatnosti. Aplikacija ima najmanje 150 milijuna aktivnih korisnika, a 60 posto njih u dobi je između 13 i 24 godine. Polovica korisnika živi izvan SAD-a. To Snapchat čini pogodnom platformom za oglašivače koji žele doprijeti do generacije takozvanih "milenijaca". Jedan od dioničara Snapchata je i Googleova podružnica za rizični kapital CapitalG. Međutim, analitičari se pribojavaju da je Snapchatova prodaja oglasnog prostora  ustvari jedini značajniji izvor prihoda.

Kompanija se nadavno počela predstavljati i kao hardverska kompanija lansiravši naočale s ugrađenom kamerom kako bi se odmaknula od aplikacije. Hrvatski brokeri ne isključuju mogućnost da će sudjelovanje u IPO-u Snapchata biti zanimljivo i našim investitorima. "Facebook je prije četiri godine izazvao dosta velik interes. Za Snapchat interes vjerojatno neće biti takav, ali ga ne treba isključiti", smatra Roman Rinkovec, član Uprave Credosa. No, tehnološkim kompanijama trenutno naklonjeniji nisu ni globalni investitori. Prema podacima Reutersa, ove su godine na burzi kapital potražile 123 američke tehnološke kompanije, 20 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prikupili su 7,1 milijardu dolara ili 58 posto manje nego lani. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne kužim se u tehnologiju, ali ako se naši umiješaju….uzlet i zarada ..su izvjesni.

Nije tehnoloska prijevara nego firma se bori za trziste, zastitili su svoje ideje i nasli su dobre partnere, kupis kad dode prodas kasnije.. uzmes im lovu

Jedna od najvećih tehnoloških prijevara, a ne i prva. Igrači zajedno sa bankarima pumpaju startup kroz medije i onda idu na burzu, čekajući da naivci pokupuju bezvrijedne dionice. Već viđeno

New Report

Close