Velika rasprodaja: Najveći egzodus ulagača iz dionica u 10 godina

Autor: Tomislav Pili , 07. lipanj 2018. u 08:08
FOTO: Thinkstock

Zabrinjava politička situacija u Italiji uz trgovinske tenzije i usporavanjem ekonomskog rasta eurozone.

Nesigurna politička situacija u Italiji u kombinaciji s rastućim trgovinskim tenzijama i zabrinutošću oko usporavanja ekonomskog rasta eurozone rezultirali su najvećim egzodusom iz europskih dionica u posljednjih 10 godina.

Prema podacima američke banke Citi koje prenosi Financial Times, u posljednja tri mjeseca iz burzovno utrživih fondova (ETF) koji su izloženi europskim dionicama povučeno je 11 milijardi dolara.

Posebno stradale banke 
Samo tijekom svibnja iz ETF-ova je otišlo 3,7 milijardi dolara kapitala više nego što je uplaćeno. Fondovi izloženi njemačkim, talijanskim i španjolskim dionicama svjedočili su posebno značajnim odljevima. U svakom slučaju, radi se o najvećem odljevu kapitala iz fondova izloženih europskim dionicama otkako Citi prikuplja te podatke od 2008. godine. Za usporedbu, u američke ETF-ove pristiglo je u svibnju 27 milijardi dolara.

 

3,7 mlrd.

dolara odlilo se iz europskih ETF-ova samo u svibnju

Od pojedinačnih sektora posebno su stradale dionice banaka s obzirom da je formiranje koalicijske vlade u Italiji između desne Lige i populističkog Pokreta pet zvijezda povećalo zabrinutost oko stabilnosti eurozone. Dok je američki financijski sektor izražen u sektorskom S&P-u indeksu ove godine izgubio 2,4 posto, Euro Stoxx indeks banaka potonuo je 11 posto. Osim ulagača u ETF-ove, dionice europskih banaka izbjegavaju i aktivno upravljani fondovi. 

Značajno povoljnije
K tome valja naglasiti kako su dionice europskih banaka iz indeksa Euro Stoxx daleko povoljnije od američkih konkurenata. Trenutno se u prosjeku trže za 0,85 knjigovodstvene vrijednosti dok se dionice iz financijskog S&P-a vrednuju po 1,5 knjigovodstvene vrijednosti. James Sym iz Schroders Asset Managementa smatra kako su europske banke dobra prilika. "Nisu skupe, ali trebaju poraditi na profitabilnosti", kaže Sym.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da nema dividendi par hrvatskih banaka, svi bi poslovali s minusom…a prava situacija s Adrisom
tek je na početku…

New Report

Close